Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чи може голова правління ОСББ працювати на громадських засадах
AA

Чи може голова правління ОСББ працювати на громадських засадах

Таке запитання постає доволі часто в ОСББ. Відповідно до чинних нормативно-правових актів, голова правління ОСББ набуває прав і обов’язків унаслідок його обрання вповноваженим органом — загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку. На яких умовах виконують обов’язки голова та члени правління ОСББ, визначають теж загальні збори.

ОСББ є юридичною особою, яка створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, передбачених Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 №2866-III (далі – Закон про ОСББ). Тому на ОСББ не поширюються норми ч.3 ст.65 та ч.2 ст.85 Господарського кодексу України (далі ― ГКУ), які зобов’язують призначати (обирати) керівника підприємства й вважають, що він є посадовою особою.

На практиці трапляються випадки, коли голова та члени правління ОСББ виконують обов’язки на громадських засадах. Але таке рішення приймається на загальних зборах і має бути зафіксоване в статуті ОСББ (іншому документі, затвердженому загальними зборами) і в протоколі загальних зборів співвласників.

Якщо проаналізувати інші нормативно-правові акти, то можливість виконувати обов’язки на громадських засадах передбачено, наприклад, для виробничих кооперативів (ч.5 ст.103 ГКУ). Тому Міністерство соціальної політики в листі від 02.03.2015  №228/13/84-15 у схожій ситуації доходить висновку, що голова та члени правління можуть виконувати свої обов’язки на громадських засадах (на безоплатній основі). Але це має бути визначено в статуті чи іншому документі, затвердженому в установленому порядку вищим органом управління (для ОСББ ― загальні збори співвласників).

Отже, заборони для виконання обов’язків головою правління ОСББ на громадських засадах законодавство не містить. Водночас дуже важливо, щоб виконання обов’язків на громадських засадах не містило ознак трудових відносин, тобто виконувати обов’язки голова правління ОСББ має не на постійній основі, а періодично й у вільний від основної роботи час.

Попри відсутність такої заборони все ж є певні ризики для варіанту, коли голова правління ОСББ здійснює організацію роботи на громадських засадах:

По-перше, виникає питання про підписання податкової й іншої звітності, адже на ній проставляють підписи посадові особи юридичної особи — платника податку (п.48.3 Податкового кодексу України).

По-друге, якщо в штаті ОСББ є бухгалтер чи прибиральниця, то, відповідно, їх на роботу має приймати роботодавець, яким у цьому випадку є вповноважена особа ― голова правління ОСББ.

Зауважимо, що йдеться про особу, яка обіймає певну посаду.

По-третє, із 01.01.2015 оновлено ст.265 Кодексу законів про працю України, згідно з якою юридичні особи несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) ― у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Звісно, той факт, що мають місце трудові відносини, потрібно ще довести в суді, але певний ризик є.

 

Читайте також

До уваги голів ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

З метою своєчасного та в повному обсязі призначення та надання житлових субсидій громадянам, управлі...

Оголошення

Управління освіти Южноукраїнської міської ради

Дошкільний навчальний заклад №3 «Веселка» запрошує на роботу медичну сестру / сестру...

Шановні голови ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Відповідно до ст.12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», надання житлово-ком...

До уваги голів ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

В зв’язку з необхідністю інформування управління житлово-комунального господарства Миколаївськ...

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

  В зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, виконавчий комітет Южноукра...