Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Безпека праці в осінньо-зимовий період
AA

Безпека праці в осінньо-зимовий період

Забезпечення належного стану охорони праці та пожежної безпеки підприємства стає особливо актуальним в осінньо-зимовий період.

Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.  Роботодавець повинен прикласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва від пожеж в опалювальний період та переглянути порядок використання протипожежного оснащення .

Для попередження пожеж потрібно проводити навчання і інструктажі та дотримуватися основних вимог пожежної безпеки:

- не використовувати саморобні електронагрівальні прилади;

- не застосовувати відкритий вогонь, паяльні лампи для розігріву труб;

- не сушити спецодяг над  плитами під час їх роботи;

- побутові електрообігрівачі потрібно встановлювати не ближче ніж 0,5 м від горючих матеріалів.

 Дороги, проїзди до будівель, споруд, пожежних водоймищ, підступи до  пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння повинні бути завжди вільні та взимку очищуватися від снігу. Відповідальність за це несе керівник підприємства.

В холодну пору року, перебуваючи на відкритому повітрі можливе переохолодження організму людини та обмороження частин тіла.

Особливо потрібно остерігатися холоду працівникам, робочий день яких проходить на вулиці. Вони під час роботи стикаються одразу з декількома небезпечними факторами. Це і низька температура, і слизька поверхня. Тому метою кожного інженера з охорони праці є ще раз донести до працівників і до їх керівників правила безпеки перебування на відкритому повітрі взимку.

Якщо говорити про обмороження і замерзання, то вони можливі навіть при плюсовій температурі навколишнього повітря. Обмороженню сприяють різкі, часті коливання температури, висока вологість повітря, вітер, а також вологі, тісні одяг та взуття, що викликає збільшення тепловіддачі організму і порушення нормального кровообігу. Обмороженню сприяють також нерухоме положення, втома, голод, крововтрата та поранення.

Попереджають обмороження наступним чином: потрібно не допускати намокання ніг, одяг і взуття повинні бути цілими, сухими, час від часу необхідно активно рухатися (ходити, бігати), вживати гарячий чай і їжу.

При низьких температурах обмороження може статися при дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього, роботи слід виконувати в рукавицях.

В осінньо-зимовий період збільшується кількість випадків  падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод.

Слід звернути увагу на попередження падінь при пересуванні людини на слизьких дорогах, які можуть спричинити переломи кінцівок, травми голови, струс мозку, удари і синці. Але неможливо всі шляхи пересування посипати піском, відтак кожен повинен знати елементарні правила безпеки.

Якщо слизьку ділянку неможливо обійти, слід пересуватися по ній, імітуючи ходіння на лижах -- невеликими кроками на напівзігнутих ногах. Намагайтеся ступати на всю підошву. Пам'ятайте, що поспіх збільшує ризик посковзнутися. Не рекомендується переносити в цей період важкі, а також тендітні (особливо скляні), колючі, ріжучі предмети, які при падінні можуть поранити. А ще не можна тримати руки в кишенях -- це підвищує ймовірність не тільки падіння, але і серйозних травм, зокрема переломів.

При пересуванні вздовж периметра виробничих будівель слід враховувати можливість падіння снігу та бурульок з карнизів. Для попередження травмування людей дахи необхідно регулярно чистити. До виконання робіт на даху споруд необхідно вжити заходів безпеки відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті». При виконанні робіт на мокрих і засніжених дахах, незалежно від їх нахилу, працівникам потрібно застосовувати запобіжні пояси. На землі небезпечну зону огороджують або охороняють.

Автомобілі, трактори та інші самохідні машини, призначені для використання в зимових умовах, повинні мати утеплену кабіну, справну систему обігріву та бути обладнані системою запуску двигуна з кабіни.

Водію, який знаходиться за кермом транспортного засобу в ожеледицю, необхідно бути обачним, їхати з найменшою швидкістю та пам’ятати, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях автотранспорту.

Працівники зобов’язані дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства – такими є вимоги статті 14 Закону України „ Про охорону праці ”.

Більшість причин настання нещасних випадків в осінньо-зимовий період -   організаційні і в них переважає людський фактор, а саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність.

Шановні роботодавці! Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму в осінньо-зимовий період є проведення на підприємствах позачергових інструктажів  для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – інструктажів з безпеки дорожнього руху.


                                                                                 

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Профілактичні заходи Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітр...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...