Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Безпека харчових продуктів вдома
AA

Безпека харчових продуктів вдома

Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити тощо, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.

До мікробів, що спричиняють хвороби, які передаються із їжею, належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) тощо.

В Україні за 6 місяців 2022 року найчастіше реєстрували випадки гострих кишкових інфекцій, що були спричинені такими збудниками:

  • ротавірусна інфекція — 3533 випадки;
  • сальмонельоз — 1028 випадків;
  • шигельоз — 97 випадків;
  • вірусний гепатит А — 103 випадки;
  • ботулізм — 51 випадок. 

Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук. 

Безпека харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.

Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома

Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.

  • Мийте руки протягом 20 секунд водою з милом до, під час та після приготування їжі та перед споживанням страв.
  • Мийте посуд, дощечки для нарізання, стільниці тощо водою і мийним засособм.
  • Промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо ви не плануєте їсти їх зі шкіркою. Мікроби на шкірці можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли ви їх нарізаєте. При митті не використовуйте мийний засіб.

Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо ви не тримаєте їх окремо.

  • Використовуйте окремі дощечки та посуд для сирого м’яса, птиці та морепродуктів. 
  • Коли ви купуєте харчові продукти в магазині, тримайте сире м’ясо, морепродукти та птицю подалі від інших продуктів, адже з них може виділятися рідина та забруднювати інші продукти.
  • Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику.

Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.

Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на 2 години.

  • Тримайте продукти в холодильнику за температури приблизно +4ºС і нижче.
  • Охолоджуйте продукти, що швидко псуються, протягом 2 годин (якщо температура зовні приблизно 32ºС, охолоджуйте протягом 1 години).
  • Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх у воді чи за кімнатної температури, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури.

Овочі та фрукти
Обираючи продукти в магазині чи на ринку стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.

Сире м’ясо та птиця
Будьте обережними, коли миєте сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Під час миття сирого м’яса небезпечні збудники можуть поширюватися на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.

Молочні продукти
Вживання сирого молока та молочних продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.

Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від вас.

Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше.

Бережіть своє здоров’я!

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...