Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Атестація робочих місць за умовами праці
AA

Атестація робочих місць за умовами праці

На підприємствах, в організаціях, установах незалежно від форм власності та господарювання, де технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційно  шкідливими та небезпечними і можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, проводиться атестація робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць є важливою процедурою для всіх учасників  у сфері охорони праці.  Для працівників — це насамперед,  впевненість у власній безпеці, збереження здоров'я та отримання гарантованих законодавством соціальних пільг. Для роботодавця — можливість запобігти адміністративним та кримінальним розглядам і стягненням з боку наглядових та контролюючих органів, а також судовим  позовам від працівників.

Атестація робочого місця – це обстеження умов, в яких знаходяться працівник з точки зору охорони праці. При проведенні атестації робочого місця  встановлюються фактори і причини виникнення несприятливих умов праці. Та перш за все — проведення атестації  направлено на збереження  здоров'я працівників. Тому обов'язково визначаються технічні і організаційні заходи, які мають покращити умови праці на таких робочих місцях.

Законодавством передбачено пільги і компенсації за роботу у шкідливих умовах праці. Зокрема, надбавки і доплати до посадового окладу, скорочений робочий тиждень, додаткова оплачувана відпустка, безкоштовне забезпечення працівників лікувально-профілактичним харчуванням, молоком тощо.

Варто знати, що кожний п'ятирічний період роботи в шкідливих умовах праці для зарахування до пільгового пенсійного стажу має бути підтверджений результатами атестації. Матеріали атестації робочих місць за умовами праці повинні бути затверджені головним державним експертом з умов праці.

Основною причиною не проведення атестації робочих місць за умовами праці є небажання керівників підприємств платити за проведення досліджень шкідливих факторів виробничого середовища, які проводяться санітарними лабораторіями, атестованими органами Держстандарту та надання працівникам за результатами атестації пільг і компенсацій за роботу у несприятливих умовах.

Законом України «Про внесення змін до статті Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про працю» від 17.05.12 № 4712 – VI встановлено адміністративну відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення.

Отже, роботодавець, який дійсно дорожить репутацією свого підприємства, організації, має обов’язково і своєчасно провести атестацію, щоб не довелось працівникам, які дійсно втрачають своє здоров’я, виконуючи роботи, пов’язані зі шкідливими умовами, захищати свої права в судовому порядку, а підприємству – відповідати за шкоду, заподіяну працівникові.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...