Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Аліменти на дитину у 2017 року
AA

Аліменти на дитину у 2017 року

Згідно прийнятого 17 травня 2017 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» внесено зміни до ч. 3 статті 181 Сімейного кодексу України, яка визначає, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом із яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів визначає той із батьків, з яким проживає дитина. Аліменти виплачуються на користь того з батьків, з ким проживає дитина: якщо дитина проживає з матір'ю, аліменти на її утримання сплачує батько, і навпаки. При виплаті аліментів та їх примусовому стягненні не важливо, перебувають батьки у шлюбі чи ні, і чи були вони подружжям узагалі (однак у такому випадку доведеться робити ДНК-тест на визначення батьківства). Якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не можуть утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога. Порядок виплати аліментів в Україні визначається ст.ст. 181–185, 191, 199 Сімейного кодексу України (надалі СК).

 Для добровільної сплати аліментів батькам варто укласти та завірити в нотаріуса письмовий договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Розмір виплати не може бути меншим за встановлений законом. У разі ухилення від добровільної сплати аліментів на дитину той із батьків, з ким проживає дитина, звертається до місцевого районного суду з позовною заявою про стягнення аліментів на утримання дитини (дітей). Порядок звернення до суду визначається ст.ст. 118120 Цивільно-процесуального кодексу України.

Аліменти на дитину виплачуватимуться від дня пред'явлення позову і до досягнення дитиною повноліття (18 років); а якщо дитина досягла повноліття, але продовжує навчання, аліменти стягуються до досягнення нею 23 років. У разі наведення доказів ухиляння від утримання дитини, можна відсудити аліменти за минулий час, але не більше як за три роки.

Слід зазначити, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, і той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпоряджанні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Аліменти можуть бути визначені та сплачуватися або як частка від доходу платника аліментів, або як тверда грошова сума. При визначенні розміру аліментів на дитину суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини й платника аліментів, наявність у нього інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків та інші обставини, що мають істотне значення. Також при визначенні розміру аліментів суд враховуватиме й приховані доходи платника аліментів.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо розмір аліментів, визначений судом, у твердій грошовій сумі менше означеного мінімального розміру аліментів, дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Читайте також

Щодо обмеження комерційного ввезення собак з України до Канади

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області...

Сторони виконавчого провадження

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Основними учасниками виконавчого провадження є сторони. Поняття сторін виконавчого провадження ви...

Строки виконавчого провадження

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Статтею 11 Закону України «Про виконавче провадження», визначено, що строки у виконавчом...

Порядок стягнення аліментів

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Більшість людей вважає, що стягнення аліментів на дитину відбувається тільки за рішенням суду і лише...