Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Адміністративна відповідальність за порушення законодавства про охорону праці
AA

Адміністративна відповідальність за порушення законодавства про охорону праці

Основним нормативно-правовим актом у сфері охорони праці, який встановлює відповідальність за порушення встановлених вимог щодо охорони праці, є Закон України "Про охорону праці". Відповідно до цього Закону за порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці встановлені різні види відповідальності: дисциплінарна, адміністративна, матеріальна, кримінальна.

Відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення вимог законів та нормативно-правових актів з охорони праці тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладання штрафу на керівників і осіб, на яких покладено контроль за дотримання правил охорони праці підприємств, а також громадян – власників підприємств. Штрафи накладають органи державного нагляду за охороною праці згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення. Закон України про охорону праці (стаття 43).

Розмір штрафу залежить від характеру конкретного правопорушення. Якщо протиправна поведінка роботодавця призвела до аварії або завдала шкоди життю та здоров'ю робітника, роботодавець також відшкодовує добровільно або за рішенням суду потерпілому витрати. Законодавство також допускає, що винною особою у скоєнні правопорушень в галузі охорони праці може бути не тільки роботодавець, але й безпосередньо робітник. За наслідками правопорушення, що допущені працівником, передбачено застосування матеріальної відповідальності по відношенню до винної особи. Розмір відповідальності робітника  повинен обчислюватись, виходячи з  його середнього заробітку за календарний місяць. Якщо особа вчинила два або більше адміністративних правопорушень, стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

Справи про адміністративні правопорушення розглядають адміністративні комісії при міських, районних і селищних радах, керівники органів державного нагляду з охорони праці, пожежного і санітарного нагляду.

На винну особу за скоєння правопорушення складається протокол, виноситься постанова про притягнення до відповідальності. Постанова органу, який розглядав справу про адміністративне порушення, може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її винесення.

Штраф має бути сплачений не пізніше 15 днів з дня вручення постанови про стягнення штрафу. В разі не своєчасної сплати штрафу постанова надсилається для отримання суми штрафу у примусовому порядку до державної виконавчої служби районного(міського) рівня управління юстиції.

Притягненню до адміністративної відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку (ст. 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

На підприємство можуть бути накладені штрафи за порушення актів законодавства та інших нормативно-правових актів (правил, стандартів, норм, положень, інструкцій тощо, що є обов’язкові для виконання) з охорони праці та невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Адміністративне стягнення накладається посадовими особами органів державного нагляду за охороною праці на основі складених ними протоколів про адміністративне правопорушення. Оскаржити рішення про стягнення штрафу дозволяється в місячний термін в судовому порядку.

Южноукраїнське міське відділення звертається до роботодавців - дотримуватися законодавства з охорони праці, створити безпечні та нешкідливі умови праці своїм працівникам.

 

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Профілактичні заходи Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітр...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...