Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Оповіщення населення міста
AA

Оповіщення населення міста

Останнім часом до виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради надходять скарги від мешканців міста з приводу роботи автоматизованої системи централізованого оповіщення: часте включення електросирен, тривалі мовні повідомлення тощо.

Насправді автоматизована система централізованого оповіщення населення міста повністю відповідає вимогам чинного законодавства України.

Порядок оповіщення населення визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 № 733 «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту».

Згідно п. 19 цієї Постанови для привернення уваги перед доведенням інформації до населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації передається попереджувальний сигнал "Увага всім", а саме: уривчасте звучання електросирен, зокрема у запису мережами радіомовлення та через вуличні гучномовні пристрої.

В умовах воєнного стану тривалість звучання попереджувального сигналу становить три - п'ять хвилин з повторенням та перервами і може продовжуватись до сигналу «Відбій повітряної тривоги».

Після попереджувального сигналу може здійснюватися з повторами  трансляція мовних повідомлень про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації .

Повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій готуються управлінням з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради державною мовою.

Зазначені повідомлення містять інформацію про характер та місце загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, можливу зону надзвичайної ситуації, заходи безпеки.

Тривалість звучання повідомлень, що передаються технічними засобами мовлення, повинна становити не менше п'яти хвилин, у разі потреби вони повторюються через кожні 10 - 15 хвилин.

Для забезпечення спокою  населення міста у нічний час при отриманні сигналу «Повітряна тривога» електросирени вмикаються два рази на 3 хвилини з інтервалом, без мовної інформації та інформації про відбій повітряної тривоги.

В денний час електросирени вмикаються двічі тривалістю 3 хвилини з невеликим інтервалом, супроводжуються мовною інформацією та інформацією про відбій повітряної тривоги.

Викликає стурбованість той факт,  що багато містян  почали масово нехтувати сигналами повітряної тривоги, які попереджають про рух ворожої авіації або запуск ракет РФ. Під час сигналу повітряної тривого мешканці продовжують сидіти в кафе, ходити по вулиці так, ніби нічого не відбувається. Люди дуже і дуже розкуті, безпечні.

Не можна забувати, що в нашій країні йде війна і кожен день ворог нагадує нам, який він підлий і підступний. Якщо дотримуватися основних правил під час авіанальоту і йти в укриття, то можна звести до мінімуму кількість жертв, а можливо, і запобігти їм.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради вкотре закликає мешканців громади не ігнорувати повітряну тривогу. 

Якщо є такий сигнал - це вже небезпека. Ми не знаємо де вона виникне, але повинні бути готові до всього. І перш за все, захистити своє життя і життя своїх рідних.

 

Читайте також

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...