Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 2 травня – День немовляти
AA

2 травня – День немовляти

2 травня – День немовляти. Спеціалісти КНП"Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня"

зроблять усе необхідне, щоб пологи пройшли м’яко і легко,

а кожна мама та малюк отримали якісну медичну допомогу,

підтримку та масу позитивних емоцій.

Вагітність, пологи, материнство – усе це етапи особистого росту жінки, а роль матері – вершина шляху, унікальне явище. Результатом пологів є народження не тільки дитини, а й жінки, яка пізнала материнство.

Важливо після народження прикласти немовля до грудей матері. Окрім функції насичення дитини, годування грудьми має особливе значення для спілкування. Тільки грудне молоко здатне захистити організм дитини від несприятливої дії довкілля і забезпечити її біологічний та емоційний розвиток. Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Його не може замінити жодна найдорожча молочна суміш. Коли мама й немовля єднаються в ситуації годування, відбувається ініціація людських відносин, формується модель ставлення дитини до об’єктів оточення та до світу в цілому.

Уже в перші хвилини життя діти відрізняють материнський голос від інших, формується здатність визначити таку відстань до матері, яка дає почуття відносної безпеки. Критерієм захищеності є можливість ефективно сигналізувати про свої потреби хнюпанням і оперативно отримувати догляд.

Якщо мама опиняється за межами визначеної відстані і стає реально чи уявно недоступною, малюк діє згідно з рефлекторними поведінковими сценаріями, спрямованими на швидке відновлення близкості. Страх втратити маму може викликати паніку і, якщо потреба у близкості надто часто повторюється, то й після відновлення близкості дитяча тривога лишається на високому рівні, поступово перетворюючись із ситуаційної реакції на особистісну рису.

Найпростіший спосіб заспокоїти немовля полягає в тому, щоб взяти його на руки й притиснути до грудей. Навіть найбільш крихітні діти чутливі до того, як їх тримають на руках. Іноді малюки перестають плакати, навіть чуючи запис звуків працюючого серця, адже під час внутрішньоутробного розвитку дитина постійно чує шум руху крові в черевній аорті та стукіт биття материнського серця. Описана поява позитивних емоцій на обличчях дітей, котрим під час експерименту давали можливість всього лише послухати запис звуків, максимально схожих на внутрішньоутробні.

У випадку розлучення немовляти з матір’ю в перші години після народження в майбутньому позначається на її психічному розвитку. Позбавлення контакту з матір’ю призводить до погіршення роботи зорового аналізатора, порушення процесу становлення, орієнтування у просторі, терморегуляції, робить немовля більш уразливим. Малюки надзвичайно чуттєво реагують на стан матері, а з відчуттям близкості до неї пов’язаний розвиток їх психічних та моторних функцій. Тому в перші місяці життя дитина обов’язково має бути оточена турботою і доглянута, навіть якщо вона народжується доношеною, соматично здоровою.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...