Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства
AA

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах, боргова кабала.

Проблема торгівлі людьми не втрачає актуальності. Торгівля людьми — явище глобальне. Воно сильно впливає на країни, що знаходяться в стані політичної та економічної трансформації або постконфліктного стресу, які в основному і є країнами походження для всесвітнього кримінального процесу торгівлі людьми. Людей, що живуть в скрутних умовах, привертає можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час зростає попит на низькооплачувану роботу в нелегальних трудових секторах економіки.

Не варто вважати, що до тенет сучасних работорговців потрапляють люди з низьким освітнім рівнем. Як свідчить статистика, потрапити в рабство може будь-хто, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. На сьогодні Україна є однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Міністерство соціальної політики України є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми. Відповідно до своїх завдань та функцій, формує та реалізує державну політику у сфері захисту прав громадян, які постраждали від торгівлі людьми.

Однією з функцій Мінсоцполітики є встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Консультанти „гарячої лінії” роз’яснюють поняття торгівлі людьми, надають контакти підрозділів, що займаються розслідуванням злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми в Україні та вичерпну інформацію стосовно того, яка державна і недержавна допомога для постраждалих від торгівлі людьми існує в Україні.

Не знаєте, як захистити себе?

 Обов'язково звертайтеся на «гарячі» лінії: протидії насильству в сім’ї – 0-800-500-335; протидії торгівлі людьми – 0-800-505-501; захисту прав людини – 0-800-501-720 та отримайте безоплатну анонімну правову і психологічну консультацію.

Будь які форми рабства порушують права людини, принижують її людську гідність і суперечать законам цивілізованого світу. Процеси скасування рабства без широкого міжнародного розголосу, схоже, мають тенденцію повертатися назад. Ця тема не повинна залишатися без уваги і Міжнародний день боротьби за скасування рабства - хороший привід провести об’єктивну самооцінку нинішнього стану людства.


Документальний фільм MTV EXIT «Життя на продаж», роль ведучої в якому виконала популярна співачка Джамала, завдяки відтворенню реальних подій та справжнім свідченням жертв показує глядачам страшні подробиці торгівлі людьми.

Він також навчає молодь, як можна залишитися у безпеці, обираючи роботу за кордоном.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...