Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 2015-й: атомна хронологія ЮУАЕС
AA

2015-й: атомна хронологія ЮУАЕС

2015 рік пішов в історію. Вписано нову сторінку літопису енергокомплексу на Південному Бузі. За плечима його семитисячного колективу залишились чергові 365 напружених днів і ночей, упродовж яких чітко та скоординовано несли свою відповідальну вахту атомна, гідро- і гідроакумулююча станції. Про те, якими були ці 12 місяців для енергетиків ВП ЮУАЕС розповість хронологія головних подій року.

Березень 2015 р. -  під час планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №3 ЮУАЕС до активної зони реактора завантажено перевантажувальну партію (42 тепловиділяючі збірки) ядерного палива «Westinghouse», яка повністю складається з паливних збірок модифікованої конструкції (ТВЗ-WR). Склад чергового (двадцять п'ятого) паливного завантаження реактора узгоджений ДІЯРУ. Зроблено ще один крок на шляху диверсифікації паливних постачань для АЕС України.

 

 

27 березня - 5 червня 2015 р. - пройшла активна фаза процесу громадського обговорення питань продовження терміну експлуатації енергоблока №2. Громадські слухання відбулися в районних центрах Арбузинка, Братське, Вознесенськ, Первомайськ і Доманівка, а також у місті-супутнику АЕС Южноукраїнську. В громадських слуханнях взяли участь майже півтори тисячі жителів Миколаївщини. В цілому вони підтримали діяльність атомників з продовження терміну експлуатації другого блока в надпроектний період за умови забезпечення належного рівня його безпеки та збереження соціально-економічних компенсацій ризику для населення зони спостереження, встановлених законодавством України.

1 квітня 2015 р. - рівень верхнього водоймища ТГАЕС підвищено з 99,5 м до 101,5 м. Додатково закумульований об'єм води у верхній водоймі склав 700 тис. куб. метрів. У результаті середньодобовий виробіток гідроакумулюючої станції збільшився з 410 МВт-год.  до 540 МВт-год.  Після заміни робочого колеса підвищено робочі характеристики агрегату №2: його встановлена потужність у генераторному режимі зросла зі 151 МВт до 160 МВт, час роботи в генераторному режимі збільшено до 50 хвилин, у насосному - до 1 години.

 

 

3 червня 2015 р. - Олександрівська ГЕС, що входить до складу каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу, виробила 500 млн кВт-год. електроенергії з початку експлуатації. Комплексне призначення Олександрівського водосховища дозволяє використовувати його для виробітку електроенергії на Олександрівській ГЕС і Ташлицькій ГАЕС, а також для регулювання стоку річкової води в періоди високих паводків і як водний акумулятор в періоди маловоддя. Останнє призначення водоймища сьогодні особливо актуальне. Підняття його рівня до позначки 20,7 м, як того вимагає Держводгосп, дозволить зняти проблему вододефіциту в нижній течії Південного Бугу.

 

15-17 вересня 2015 р. - на Южно-Українській АЕС працювала місія технічної підтримки Всесвітньої асоціації операторів АЕС. Вона була присвячена темі «Використання інструментів запобігання помилкам персоналу». Переймаючи передовий досвід, накопичений іншими атомними станціями та центрами ВАО АЕС, южно-українські фахівці удосконалюють свою роботу, підвищуючи безпеку і надійність експлуатації АЕС.

 

23 вересня 2015 р. - команда ВП «Южно-Українська АЕС» стала переможницею інвестиційної бізнес-гри «Нові атомні блоки. Хто перший?», що проходила в рамках Дня атомної енергетики на щорічному Міжнародному форумі паливно-енергетичного комплексу «ПЕК: сьогодення та майбутнє». Представивши безперечні докази - зручне географічне розташування, відведена земельна ділянка, безпечні сейсмотектонічні умови, побудовані ЛЕП для видачі електроенергії та ін., - представники ЮУАЕС довели, що саме їх майданчик є найперспективнішим для спорудження нового ядерного енергоблока сучасного дизайну.

 

19-23 жовтня 2015 р. - під егідою ДІЯРУ проведено комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №2 ЮУАЕС до експлуатації в надпроектний термін. Комісія підтвердила: технічний стан другого енергоблока дозволяє експлуатувати його в надпроектний період за умови, що всі заявлені роботи буде виконано згідно з графіком.

 

 

Жовтень 2015 р. - за ініціативи ДП НАЕК «Енергоатом» у ВП ЮУАЕС розроблено Звіт щодо впливу планованої діяльності Южно-Українського енергокомплексу на навколишнє середовище (ЗВНС). Документ направлено на державну екологічну експертизу в Міністерство екології та природних ресурсів України.

 

 

 

Жовтень 2015 р. - завершено очищення відвідного каналу Олександрівської гідроелектростанції. Роботи велися півтора місяці. Загальний обсяг розчищеної гранітної породи складає 3500 м3. Відповідно до розрахунків фахівців, очищення відвідного каналу дозволить підвищити середньорічну потужність ОГЕС приблизно на 2 МВт.

 

 

 

2-4 листопада 2015 р. - у рамках першої корпоративної партнерської перевірки (КПП) ДП НАЕК «Енергоатом» на Южно-Українській атомній станції працювала команда експертів ВАО АЕС. КПП - важливий інструмент для підвищення культури безпеки АЕС. У їх перебігу на рівні корпоративної організації виявляються області для вдосконалення та визначається позитивний досвід у діяльності експлуатуючої організації, який зможе допомогти іншим операторам у підвищенні безпеки атомних електростанцій.

 

 

17 листопада 2015 р. - в Южноукраїнську відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзППБ) АЕС, а також Плану екологічних і соціальних заходів КзППБ. Фахівці дирекції НАЕК «Енергоатом»  і  ЮУАЕС ознайомили учасників зустрічі з концепцією та ходом виконання програми. Під час обговорення йшлося про технічні, а також  екологічні та соціальні аспекти.

 

 

25 листопада 2015 р. - в Южноукраїнську пройшли громадські слухання щодо проекту рішення ДІЯРУ про продовження терміну експлуатації ядерної установки енергоблока №2 Южно-Української АЕС терміном на 10 років на визначених проектом рівнях потужності, включаючи енергетичний рівень потужності, за заявою експлуатуючої організації ДП НАЕК «Енергоатом».

 

 

 

7 грудня 2015 р. - за результатами державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки і комплексного інспекційного обстеження енергоблока №2 Южно-Української АЕС Колегія ДІЯРУ констатувала, що енергоблок №2 відповідає вимогам безпеки, і визнала обґрунтованою можливість його безпечної експлуатації до 31 грудня 2025 року.

 

 

15 грудня 2015 р. - Голова ДІЯРУ  Сергій Божко вручив президентові НАЕК «Енергоатом» Юрію Недашковському ліцензію від 9 грудня 2015 року на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока №2 Южно-Української АЕС.»

 

 

 

26 грудня 2015 року відбулося урочисте вручення ключів від квартир з вторинного ринку сім'ям працівників енергокомплексу. ВП ЮУАЕС, переорієнтувавши станційний готель "Енерголюкс", що займав один з під'їздів житлового будинку, розподілив 33 квартири для провідних фахівців атомної станції, багатодітних сімей, пенсіонерів атомної енергетики, а також сімей, у яких дітей виховує лише один з батьків. Усю житлову площу працівникам енергокомплексу було надано безкоштовно.

 

 

 

 

2015 рік традиційно був відзначений високою соціальною активністю колективу Южно-Українського енергокомплексу.  На рахунку енергетиків чимало добрих справ, серед яких шефство над Центром соціально-психологічної реабілітації дітей (м. Южноукраїнськ) і Рацинською школою-інтернатом (Вознесенський р-н), безстрокова акція «Ветеран», збір коштів на допомогу армії. На потреби військових атомники відгукнулися з перших днів збройного конфлікту на сході України та захоплення Криму.  Перерахування з заробітної платні, згідно з заявами працівників, акумулюються на спеціальному рахунку.  Всього в рамках добродійної акції на допомогу воїнам-захисникам колектив ВП ЮУАЕС зібрав понад 2 млн грн.

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...