Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів підприємницької діяльності, що займаються реалізацією новорічних ялинок!
AA

До уваги суб’єктів підприємницької діяльності, що займаються реалізацією новорічних ялинок!

Одним з найбільших багатств, яким наділена наша держава, є ліси. Значення хвойних лісів в житті людини дуже велике – це могутній природний чинник, який позитивно впливає на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку. Саме тому незаконне вирубування хвойних насаджень негативно впливає на стан природного середовища та створює тіньовий ринок деревини.

Охорона лісових насаджень від самовільного вирубування – це одна з найголовніших задач влади та кожного мешканця держави. З метою недопущення браконьєрства та самовільного вирубування молоднику хвойних порід прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 N 1090-р «Про схвалення Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини» відповідно до якого запроваджено маркування деревини безпосередньо на лісосіках уніфікованими маркерами з нанесенням штрих-коду та ідентичного йому цифрового коду для реєстрації її походження. Тільки за наявності таких ярликів ялинка вважається законно придбаною. 

Передбачено покарання за порушення лісового законодавства, так згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід (ст. 65) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.) і на посадових осіб - від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 119 до 204 грн).

Крім того, передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами.

Якщо незаконне вирубування хвойних культур буде здійснена у лісах та інших захисних насадженнях і спричинить істотний збиток, а також їх вирубування в заповідниках або на територіях природно-заповідного фонду – у таких протиправних діях убачатиметься склад кримінального правопорушення, передбаченого статтею 246 Кримінального кодексу України (незаконна вирубка лісу). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі строком до 3 років, або позбавлення волі на той же термін із конфіскацією незаконно здобутого.

До уваги суб’єктів господарювання, які транспортують або здійснюють реалізацію новорічних ялинок. Відсутність документів засвідчуючих походження новорічних ялинок буде розцінюватись як порушення природоохоронного законодавства.

 

Читайте також

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ!

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

На теперішній час наша громада знаходиться в межах встановлених граничних лімітів споживання електро...

Шановні голови ОСББ та управителі!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Шановні голови ОСББ та управителі! Якщо є нагальна потреба у завезенні піску в пісочниці на дитяч...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 16.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 16 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...