Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Олександрівській ГЕС завершується очищення відвідного каналу
AA

На Олександрівській ГЕС завершується очищення відвідного каналу

На каскаді ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу добігає кінця процес очищення відвідного каналу Олександрівської гідроелектростанції. Станом на 1 жовтня виконано більше 80% загального обсягу робіт.

Під час будівництва ОГЕС у 1996 році очищення відвідного каналу через низку обставин не було виконано в повному проектному обсязі. У діапазоні існуючих на сьогодні рівнів верхнього та нижнього б'єфів, відповідно до заводської характеристики, кожен з двох агрегатів гідроелектростанції мав би видавати активну потужність 5,2-5,7 МВт. Проте реально можливе навантаження усі ці роки складало максимум 4,5 МВт.  «Імовірною причиною втрати потужності є наявність кам'яного кряжу у відвідному каналі ОГЕС, - пояснює начальник виробничого відділу управління капітального будівництва ВП ЮУАЕС   Юрій Явтушенко. – Під час роботи одного гідроагрегату рівень води в нижньому б'єфі підвищується на 1 метр, при роботі двох агрегатів - на 1,8 метра в порівнянні з позначкою рівня при зупинених агрегатах. Це відбувається внаслідок перекривання потоку води і, відповідно, зростання її рівня в скидному каналі. Чим вище напір, тим сильніше проявляється це явище і тим більші втрати потужності та виробітку електроенергії».

Критично низька водність річки Південний Буг у період літньої межені цього року призвела до неможливості роботи Олександрівської ГЕС (з 3 липня агрегати станції зупинено). Період вимушеного простою було вирішено використати для проведення планових ремонтів на гідроагрегатах, а також для очищення відвідного каналу станції. У попередні роки, за нормального водонасичення річки, виконання таких робіт було вкрай складним, оскільки для їх проведення відвідний канал має бути повністю осушений. Нинішнє маловоддя дозволило це зробити. Відвідний канал відсічено від ріки тимчасовою греблею, для автомобільного транспорту, що вивозить породу, організовано два з'їзди, для відкачування води з котловану сплановано спеціальний приямок. Кам'яні брили дробляться ударною гідроклиновою установкою з попереднім свердлінням у скелі вертикальних свердловин.

Роботи тривають півтора місяці. Повністю закінчити видалення кам'яного кряжу планується до 15 жовтня. Загальний об'єм гранітної породи, що розчищається, складає 3500 м3. Згідно з розрахунками фахівців, очищення відвідного каналу дозволить підвищити середньорічну потужність ОГЕС приблизно на 2 МВт.  

 

Читайте також

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...