Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Нова гігієнічна класифікація для оцінки умов праці
AA

Нова гігієнічна класифікація для оцінки умов праці

Нормативною основою для оцінки умов праці слугує Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 року №248, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.05.2014 року за №472/25249,  затверджені   Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» та відмінена раніше діюча «Гігієнічна класифікація праці (по показникам шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу)», яка затверджена заступником Головного державного санітарного лікаря СРСР від 12.08.1986 року №4137-86.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 року №248 набрав чинності з дня його офіційного опублікування (30.05.2014, офіційний вісник України №41, ст.1098).

Нова Гігієнічна класифікація праці є загальнообов’язковим документом. спрямованим на гігієнічну оцінку умов та характеру праці на робочих місцях працівників та застосовується на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності у випадках, передбачених законодавством.

Робота в умовах перевищення гігієнічних нормативів (3 клас) дозволена тільки за умови застосування засобів колективного та індивідуального захисту і скорочення часу дії шкідливих виробничих факторів (захист часом).

Робота у небезпечних умовах праці (4 клас) не дозволяється, за винятком ліквідації аварій, проведення екстрених робіт для попередження аварійних ситуацій. Така робота виконується із застосуванням засобів індивідуального захисту та за умови регламентованих режимів робіт.

Нова Гігієнічна класифікація праці забезпечить зміну пріоритетів у наданні пільг та компенсацій у бік використання коштів Фонду соціального страхування для вжиття профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням.

Діюча до цього Гігієнічна класифікація праці 1986 року не враховувала і не відтворювала змін у характері умов праці, які відбулися за 28 років і не виконувала повністю свою функцію щодо поліпшення умов праці. Світова практика свідчить, що у сучасних умовах все більшого значення набуває проблема поліпшення умов праці не за рахунок пільг та компенсацій, а шляхом впровадження нових технологій, обладнання, оздоровлення виробничого середовища.

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації було направлено звернення до Міністерства соціальної політики України щодо застосування нової «Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу». Відповідно до отриманого роз’яснення Міністерства соціальної політики України, за спільним рішенням Міністерства охорони здоров’я та Мінсоцполітики, на даний час, зазначена вище Гігієнічна класифікація праці має застосовуватись під час гігієнічної оцінки умов праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, для визначення їх права на скорочену тривалість робочого тижня, безплатне забезпечення працівників лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами.

До затвердження критеріїв та показників, за якими будуть визначатися право працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, під час оцінки умов праці пропонується використовувати вимоги Додатку 4 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 року №41 та Головним державним санітарним лікарем України, а також наказу МОЗ та Мінпраці від 31.12.1997 року №383/55 «Про затвердження показників та критеріїв умов праці, за якими надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів».

У разі проведення атестації робочих місць за умовами праці до набрання чинності зазначеної вище Гігієнічної класифікації праці, термін дії такої атестації становить 5 років (відповідно до п.4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року №442) і для проведення позачергової атестації в цьому випадку немає підстав.

Також у випадках, коли під час проведення атестації робочих місць санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища на робочих місцях були проведені до набрання чинності нової Гігієнічної класифікації праці, застосування результатів таких досліджень для оцінки умов праці є правомірним.

 

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...