Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Общественность Доманевского района одобрила продление срока эксплуатации энергоблока №2 Южно-Украинской АЭС
AA

Общественность Доманевского района одобрила продление срока эксплуатации энергоблока №2 Южно-Украинской АЭС

5 червня в смт Доманівка завершилася серія громадських слухань щодо обґрунтування безпеки продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС у понадпроектний період. У заході взяло участь близько 200 осіб. Всього ж за цей час близько півтори тисячі мешканців Миколаївщини приєдналися до обговорення запропонованого атомниками питання.

Розглянувши подані на слуханнях матеріали, заслухавши доповіді керівництва ЮУАЕС і обговоривши з провідними фахівцями підприємства питання, що їх цікавлять, земляки відзначили загальнодержавне значення продовження терміну експлуатації енергоблоку №2. Продовження його виробничого життя дозволить забезпечити енергетичну незалежність нашої держави. Також учасники слухань констатували той факт, що протягом всього періоду експлуатації ЮУАЕС не здійснювала помітного впливу на стан навколишнього середовища регіону. На атомній станції здійснюються системні заходи з підвищення ядерної та радіаційної безпеки атомного блоку-мільйонника №2 та його підготовки до продовження терміну експлуатації.

Разом з тим учасники громадських слухань зазначили, що діяльність такого об'єкту як АЕС, вимагає постійного контролю з боку держави, а прийняття рішення про продовження проектного терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС має здійснюватися органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки на підставі глибокого та ретельного аналізу його обґрунтованості.

Земляки підтримали діяльність ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо продовження терміну експлуатації блоку №2 за умови забезпечення належного рівня його безпеки та збереження встановлених законодавством соціально-економічних компенсацій ризику від діяльності ВП ЮУАЕС для населення зони спостереження. У резолюцію слухань внесено також кілька пропозицій. Зокрема, доманівцями підтримано ініціативу мешканців інших районів області, де були проведені слухання, щодо збільшення збору соціально-економічної компенсації ризику населення від діяльності АЕС з 1 % до 2% від загального обсягу вартості виробленої електроенергії, запропоновано переглянути питання збереження меж блоків споживання електроенергії на рівні минулого року, а також недопущення в подальшому «віялових» відключень електроенергії в зоні спостереження АЕС.

У підсумковому документі підкреслено необхідність сприяння з боку державних органів управління стабілізації фінансового стану ДП «НАЕК «Енергоатом», зокрема, забезпеченню розрахунків за відпущену електроенергію. Це буде гарантувати безперебійне фінансування заходів з продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС. Зазначена діяльність дозволить забезпечити підтримку виробництва електроенергії на досягнутому рівні до введення нових потужностей та здійснювати накопичення необхідних коштів на виведення з експлуатації діючих енергоблоків без істотного збільшення навантаження на споживача.

Разом з резолюцією жителі Доманівського району прийняли звернення до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, в якому йдеться, зокрема, про те, що сьогодні Урядом не виконується чинне законодавство України про надання субвенції з державного бюджету місцевим на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Незважаючи на те, що ДП «НАЕК «Енергоатом» перерахування коштів у спеціальний фонд держбюджету не припиняло (у 2014 році було перераховано 224 млн. грн), місцеві бюджети в 2014-2015рр. гроші не отримали. Таким чином, громадськість Доманівського району вимагає забезпечити виконання чинних законодавчих актів.

- Продовження терміну експлуатації другого енергоблоку атомної станції сьогодні необхідно, адже не існує альтернативи безпечному та дешевому виробленню електроенергії, - підбив підсумки слухань голова Доманівської районної держадміністрації Василь Іванченко. - Громадськість нашого району однозначно підтримує продовження життя енергоблоку. Ми дякуємо атомникам за їх плідну діяльність і конструктивний діалог із земляками, за ту важливу роботу, яку вони роблять для країни. Ми не вперше беремо участь у такому діалозі, з нашою участю продовжений термін експлуатації першого енергоблоку ЮУАЕС. Впевнені, що і надалі наших сусідів-атомників чекає успішна робота, а нас – безпечне добросусідське та спокійне життя поруч з процвітаючим підприємством.

 

 

Читайте також

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...