Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Жителі Первомайського району одноголосно підтримали продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС
AA

Жителі Первомайського району одноголосно підтримали продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС

17 квітня 2015 року в м.Первомайськ відбулися громадські слухання щодо обговорення питань обґрунтування безпеки продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС. У заході взяли участь представники громадськості Первомайського району, в цілому більше 100 осіб.

Первомайці підтримали діяльність ДП НАЕК «Енергоатом» стосовно пролонгації терміну експлуатації блоку №2 за умови забезпечення належного рівня його безпеки та збереження встановлених законодавством соціально-економічних компенсацій ризику від діяльності ВП ЮУАЕС для населення зони спостереження. Таким чином вони приєдналися до земляків з Арбузинського, Братського та Вознесенського районів, а також м.Южноукраїнська, які вже сказали «так» продовженню життя другого атомного «мільйонника».

Після доповідей фахівців Южно-Української АЕС, які освітили ключові заходи - вже виконані та ті, які ще належить реалізувати в рамках продовження в найближчій перспективі, - учасники слухань зазначили, що діяльність такого об'єкту, як АЕС, вимагає постійного контролю з боку держави. Державним органам управління належить також стабілізувати фінансовий стан ДП НАЕК «Енергоатом» у частині забезпечення розрахунків за відпущену електроенергію. На думку первомайців, це має гарантувати безперебійне фінансування заходів з продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС. Вказана діяльність дозволить підтримати виробництво електроенергії на досягнутому рівні до введення нових потужностей і накопичити необхідні кошти на виведення з експлуатації діючих енергоблоків без істотного збільшення навантаження на споживача.

Жителі Первомайського району підтримали пропозицію земляків щодо збільшення відсотка компенсаційних відрахувань за ризик проживання на території зони спостереження, спрямованих на виконання соціально-економічних заходів регіону, з 1% до 2% від загального обсягу вартості виробленої електроенергії. Під час обговорення звучали пропозиції про збільшення цього відсотка компенсації до 4%, оскільки «в минулі роки на виділену суму субвенції можна було виконати більший обсяг робіт, ніж сьогодні», а також розподіляти відрахування не лише на соціальні питання, а й на захист природоохоронних об'єктів, розвиток туризму в регіоні. На думку деяких промовців, необхідно також переглянути межі зони впливу АЕС і збільшити їх, приміром, з 30 до 40 км.

Мешканці Первомайського району звернулися до атомників також з проханням посприяти у вирішенні питання щодо повернення меж обсягів споживання електроенергії  за мінімальним тарифом для населення, яке проживає в сільській місцевості в житлових будинках, обладнаних електроопалювальними установками, з 3600 до 5000 кВт·год. (з 01.04.2015 межі встановлено до 3600 кВт·год. - авт.). У результаті в резолюцію слухань було внесено дві пропозиції: повернення ліміту та збільшення вищезгаданого збору до 2% від загального обсягу вартості виробленої електроенергії.

Разом з резолюцією мешканці Первомайського району прийняли звернення до Прем'єр-міністра України, в якому зазначається, що сьогодні урядом не виконується чинне законодавство про надання субвенцій з державного до місцевих бюджетів на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Не зважаючи на те, що ДП НАЕК «Енергоатом» перерахування коштів до спеціального фонду держбюджету не припиняла (у 2014 році було перераховано 224 млн грн.), місцеві бюджети в 2014-2015рр. грошей не отримали. Таким чином, громадськість Первомайщини вимагає виконання чинних законодавчих актів.

Підбив підсумки слухань голова райдержадміністрації Первомайського району Віктор Сирота: «Сьогоднішні слухання показали, що мешканці нашого району підтримують подальше функціонування такого стратегічного об'єкту як Южно-Українська АЕС. Що ж до субвенції, то до 2014 року за ці гроші було відремонтовано такі соціальні об'єкти як школи, дитячі садочки, виконано опорядження населених пунктів, що входять до 30-киломметрової зони впливу АЕС, проте, на жаль, цей потік фінансів припинився. Я місяць тому підготував лист на ім'я президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського щодо виділення цих грошей. За нашими підрахунками, за 2014 рік сума склала б приблизно 700 тисяч гривень, і це стало б для нас ковтком свіжого повітря. Враховуючи нестабільну економічну ситуацію в країні, дуже важко вишукувати кошти саме на соціальну сферу і сьогодні існує велика необхідність у їх отриманні.

 

 

Читайте також

Інформаційне повідомлення про проведення громадських слухань щодо планованої діяльності «Нове будівництво. Технологічний комплекс з виробництва тепловиділяючих збірок»

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради повідомляє про проведення громадських слухань щодо п...

У Южноукраїнську завершилась серія громадських слухань з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ВП ЮУАЕС

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Завершились громадські слухання з обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока...

У зоні спостереження ЮУАЕС пройдуть громадські слухання з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Органи місцевого самоврядування зони спостереження Южно-Української АЕС, керуючись Законодавств...