Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС реалізується проект технічної допомоги Євросоюзу в царині поводження з РАВ
AA

На ЮУАЕС реалізується проект технічної допомоги Євросоюзу в царині поводження з РАВ

8-10 квітня на ЮУАЕС працювала команда експертів проекту технічної допомоги ЄС «Вдосконалення систем характеризації* радіоактивних відходів (РАВ) на діючих атомних електростанціях України». Проект, що стартував 2014 року та розрахований на 2 роки, реалізується на українських АЕС у рамках Програми взаємодії з Європейською комісією «Інструмент співпраці у сфері ядерної безпеки» (ІСЯБ)**.

У технічному візиті на ЮУАЕС взяли участь експерти компанії WERT (Словаччина) та «Атомкомплексприлад» (Україна). Вони відвідали об'єкти атомної станції, призначені для поводження з РАВ, а також обговорили з фахівцями ЮУАЕС цілу низку питань, пов'язаних з втіленням  проекту  на южно-українському майданчику.

Безпечне транспортування, переробка та захоронення радіоактивних відходів - одна з п'яти пріоритетних областей, фінансування спільних дій у яких є метою ІСЯБ. У нинішньому випадку реалізацію програми міжнародної допомоги спрямовано на підвищення безпеки  та економічної ефективності поводження з усіма типами радіоактивних відходів у країні та, зокрема, на мінімізацію відходів в усіх видах діяльності з врахуванням довгострокової мети постійного та безпечного захоронення.

Відповідальність за поводження з радіоактивними відходами на діючих атомних електростанціях в Україні покладено на ДП «НАЕК «Энергоатом». Компанія несе відповідальність за первинну обробку, переробку та зберігання відходів, що утворюються на АЕС, до тих пір, поки не почнуть працювати централізовані сховища для довгострокового зберігання та захоронення.

Радіоактивні відходи, що утворюються під час експлуатації АЕС, підлягають характеризації, обробці та пакуванню перед розміщенням для зберігання та/або захоронення. Ґрунтуючись на оцінках безпеки, оператори об'єктів захоронення РАВ мають виробити критерії прийняття відходів (KПВ), що встановлюватимуть обмеження щодо допустимого радіонуклідного складу окремих упаковок відходів і всього сховища. КПВ мають бути затверджені Держінспекцією ядерного регулювання, після чого підлягають обов'язковому дотриманню з боку АЕС.

Складність у тому, що деякі радіонукліди, які мають найбільше значення для довгострокової безпеки захоронення відходів, складно виміряти, використовуючи зовнішні, неруйнівні методи. До них належать радіонукліди, що не є гамма-випромінювачами та вимагають спеціалізованих радіохімічних вимірювань. У зв'язку з дозовим навантаженням і вартістю цих вимірювань, виконувати їх на кожній упаковці відходів практично неможливо. Замість цього в «атомних» країнах застосовуються поширені методи з використанням кореляції (коефіцієнтів масштабування) між радіонуклідами, що легко вимірюються та важко вимірюються.

В Україні такі методи нині не задіяні. Проект «Вдосконалення систем характеризації радіоактивних відходів на діючих атомних електростанціях України» спрямований на виправлення цієї ситуації. Його загальною метою є створення вдосконаленої системи оцінки радіонуклідного складу та рівнів активності радіонуклідів, що важко вимірюються, у відходах АЕС. Сприяючи дотриманню відповідних критеріїв приймання відходів, впровадження такої системи підвищить упевненість в довгостроковій безпеці захоронення РАВ.

У процесі реалізації проекту за допомоги зарубіжних фахівців буде визначено оптимальні стратегії відбору зразків, статистичних методів і проведення вимірів, які дозволять встановити кореляцію між радіонуклідами, що легко та важко вимірюються.  Буде розроблено необхідні методологічні та процедурні документи, проведено навчання персоналу, видано рекомендації з придбання необхідного обладнання та вдосконалення інфраструктури.  

*Характеризація РАВ - вимірювання їх фізичних, хімічних і радіологічних властивостей з метою визначення необхідності їх подальшої корекції, обробки, кондиціонування чи придатності до подальшого маніпулювання, переробки, зберігання або захоронення.

**Фінансовий Інструмент співпраці в царині ядерної безпеки (ІСЯБ) створений для фінансування заходів, спрямованих на підтримку вищих рівнів ядерної безпеки, радіаційного захисту та застосування ефективних і економічних заходів захисту ядерних матеріалів у третіх країнах, що не входять до складу ЄС. Реалізація програми ІСЯБ є продовженням попередньої програми ядерної безпеки TACIS (1991-2006).

 

 

Читайте також

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого стрільця 1 десан...

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...