Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Підвищено рівень верхньої водойми Ташлицької ГАЕС
AA

Підвищено рівень верхньої водойми Ташлицької ГАЕС

Упродовж тижня Ташлицька гідроакумулююча електростанція (ТГАЕС) працює на підвищеному рівні верхньої водойми. З 1 квітня 2015 року її позначку піднято з 99,5 до 101,5 м. У результаті колективу каскаду ГЕС-ГАЕС вдалося досягти збільшення середньодобового виробітку гідроакумулюючою станцією з 410 до 540 МВт?год, встановленої потужності другого гідроагрегату в генераторному режимі зі 151 до 160 МВт. Додатково закумульований об'єм води у верхній водоймі склав 700 тис. м куб., період роботи агрегату №2 в генераторному режимі збільшено до 50 хвилин, у насосному - до 1 години.

- Підвищивши позначку закачування верхньої водойми до 101,5 м, ми розширили параметри проектних значень і, зберігаючи характеристики безпеки, збільшили діапазон роботи другого гідроагрегату в насосному та генераторному режимах, - повідомив головний інженер каскаду ГЕС-ГАЕС Сергій Музиченко. - Період адаптації роботи в нових умовах продовжиться близько року. По завершенні цього терміну можна буде зробити висновки: чи зможе ГАЕС утримувати новий заданий рівень і чи можна говорити про наступну позначку - 103 м.

Підвищити робочі характеристики агрегату №2 дозволила заміна його робочого колеса. Роботи з масштабної реконструкції розпочалися в 2014 році та добігли кінця в лютому нинішнього. По завершенні модернізації було виконано пускові та налагоджувальні операції, під час яких вивчалися всі характеристики машини в різних режимах. Тоді ж і було прийнято рішення розглянути можливість збільшення об'єму закачування верхньої водойми вище існуючої позначки 99,5 м.

У найближчій перспективі на колектив каскаду ГЕС-ГАЕС чекає чергова модернізація - заміна підшипників лопаток направляючого апарату на гідроагрегаті №1. За планом ремонт розпочнеться в жовтні 2015 року, а завершиться в березні 2016-го. У процесі підготовки необхідно укласти договори на виготовлення та постачання необхідних матеріалів, вирішити питання лімітів фінансування, провести процедуру закупівель-поставок. За словами головного інженера каскаду ГЕС-ГАЕС, зробити це слід у стислі терміни, оскільки на виготовлення та постачання устаткування може знадобитися до 7 місяців.

- Ми сподіваємося, що після реконструкції та пуско-налагоджувальних робіт перша машина за робочими характеристиками не поступатиметься другій, - ділиться сподіваннями Сергій Музиченко. - Отже, у нас з'явиться можливість збільшити також потужність агрегату №1 до 160 МВт і закачувати воду цією машиною у верхню водойму до позначки 101,5 м. А це означає, що ми зможемо видавати країні більше кіловат електроенергії, таких необхідних у пікові години.

 

Читайте також

Перелік вакантних посад, які за інформацією роботодавців, наявні в м.Южноукраїнську станом на 13.05.2024:

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

До Дня Європи

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбувся тематичний показ пізнавального мультфіль...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 13.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 13 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 26.04.2024 по 09.05.2024 року

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі  44 257,1 тис. грн., із...