Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Громадськість Братського району – за продовження експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС
AA

Громадськість Братського району – за продовження експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС

3 квітня у смт Братське відбулися громадські слухання з обговорення питань безпеки продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС. У зоні спостереження атомної станції розташовано 22 населені пункти Братського району, в яких проживає більша половина населення району. Тож учасниками слухань були представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, актив територіальних громад, голови сільських рад, депутатський корпус райради - всього 303 особи.

Актив району одноголосно підтримав діяльність ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС за умови забезпечення належного рівня його безпеки та збереження встановлених законодавством соціально-економічних компенсацій ризику населення зони спостереження. У резолюції громадських слухань зазначено, що робота з подовження виробничого життя другого блоку-мільйонника ЮУАЕС за значенням є загальнодержавною та дозволяє забезпечити енергетичну незалежність України.

Представники Братського району прийняли також звернення до Прем’єр-міністра України щодо забезпечення виконання вимог законодавства України з цільового використання збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає в зоні спостереження АЕС, і прийняття рішення про виділення коштів з Держбюджету України та перерахування їх до обласних, районних, місцевих бюджетів зони спостереження ВП ЮУАЕС ДП «НАЕК «Енергоатом». У ньому, зокрема, зазначено, що в 2014 р. компенсаційні надходження складали фінансовий залишок коштів, передбачених у попередньому році, а в 2015-му субвенція взагалі не надходила, хоч протягом цього періоду ДП «НАЕК «Енергоатом» кошти до спеціального фонду Держбюджету України перераховувало (в 2014 році до спецфонду відраховано близько 224 млн грн).

У своєму виступі голова райради Тамара Фесько доповіла: «Територіальна громада Братського району отримує кошти на компенсацію ризику проживання в зоні спостереження АЕС з 2011 року. Загальна сума субвенції за цей період склала 4 млн 222,5 тис. грн. За ці гроші вдалося відремонтувати 18 об’єктів соціальної сфери, придбати засоби індивідуального захисту, відремонтувати протирадіаційні укриття. Разом з тим хочу зауважити, що субвенцію, яка мала б надійти до району минулого року, ми не отримали. Тож звертаюся до наших гостей з проханням посприяти у виділенні вказаних коштів».

Громадою Братського району також підтримано пропозицію щодо збільшення відрахувань, які направляються на соціальну компенсацію ризику населення, з 1% до 2% від загальної вартості реалізованої АЕС електроенергії.

Підбиваючи підсумки громадських слухань, заступник голови Братської РДА Андрій Бунько зазначив: «Ці слухання відображають те, про що ми говорили зі сцени і про що люди думають у залі. Адже атомна станція останні 5 років є стратегічним партнером Братського району, і навіть цю залу, в якій ми знаходимося (районний будинок культури – авт.), відбудовано за рахунок коштів субвенції, які сплачує до бюджету Южно-Українська АЕС. Це той один відсоток, про який сьогодні йшлося та який ми пропонуємо збільшити. Повірте, без цієї допомоги районний бюджет не витримав би такого фінансового навантаження».

Демонстрацією єдності та спільних патріотичних засад атомників і жителів сусіднього району став профлеш «Україна – понад усе!», представлений творчими колективами Палацу культури «Енергетик» ВП ЮУАЕС і активно підтриманий учасниками громадських слухань.

 

Читайте також

Про соціальні виплати

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує територіальну громаду...

Перелік вакантних посад, які за інформацією роботодавців, наявні в м.Южноукраїнську станом на 13.05.2024:

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

До Дня Європи

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбувся тематичний показ пізнавального мультфіль...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 13.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 13 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...