Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Прокуратура інформує
AA

Прокуратура інформує

Останнім часом  в нашій державі  являються випадки втручання в діяльності  державних і правоохоронних органів, дії яких спрямовані на зміну територіальної цілісності та недоторканість нашої держави.

Відповідно до статті 2 Конституції України суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

На сьогодні одним із найголовніших напрямків діяльності Генеральної прокуратури України являється протидія сепаратизму. Необхідно знати, що посягання на територіальну цілісність і недоторканність України має особливий суспільно-небезпечний характер, а тому суворо караються кримінальним законом.

З точки зору Кримінального кодексу України сепаратизм підпадає під ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтею 109  КК України, яка передбачає відповідальність за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та статтею 110 КК України, яка передбачає відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

 Згідно частини 1 статті 109 КК України  за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, передбачається покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Відповідно до частини 2 зазначеної статті публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Відповідно до частини 1  статті 110 Кримінального кодексу України  умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються позбавленням  волі  на  строк  від  трьох до п’яти років.

 Згідно частини 2 вказаної статті такі дії вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі,  караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти 
років.

Відповідно до частини 3 вказаної статті дії передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Як акцентував Олег Махніцький, правоохоронні органи без зволікань жорстко реагують на ці порушення закону. Загалом за фактами прояву сепаратизму розпочато 240 кримінальних проваджень. Викрито 177 осіб, яким оголошено про підозру у скоєнні зазначених злочинів. Стосовно 94 осіб судами обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, у тому числі щодо чотирьох громадян Російської Федерації.

          Крім того, в даний час правоохоронними органами здійснюється посилений контроль у сфері обігу та використання зброї. Тому необхідно знати, що носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу тягне за собою кримінальну відповідальність за статтею 263 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Тому всім власникам зброї необхідно запам’ятати, у разі її неправомірного використання на шкоду інтересам держави в умовах сьогодення кримінальної відповідальності їм не уникнути.

           Прокуратура разом з правоохоронними органами міста будуть жорстко в межах закону реагувати на всі випадки вчинення вказаних незаконних дій.  

Читайте також

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років, які зареєстровані в Южноукраїнсь...

Адміністративні та кримінальні правопорушення, вчинені на території Южноукраїнської МТГ з 06 по 12 травня 2024 року

Відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції

6 травня о 12:38 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що у будинку № 54 по вул. Європейській...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 10.05.2024 по 16.05.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади надійшло доходів в сумі19 364,8 тис. грн., із них:...

До уваги військовозобов’язаних осіб – мешканців Южноукраїнської міської територіальної громади та внутрішньо-переміщених осіб!

Центр надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська

У зв’язку із набранням чинності з 18.05.2024 Закону України «Про внесення змін до деяких...