Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українську АЕС відвідала громадськість Баштанського району
AA

Южно-Українську АЕС відвідала громадськість Баштанського району

 23 квітня відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУАЕС відкрив новий цикл круглих столів, присвячених питанням продовження терміну експлуатації енергоблоків Южно-Української АЕС. У рамках заходу першою цього року енергокомплекс на Південному Бузі відвідала делегація Баштанського району. У роботі круглого столу взяли участь фахівці Южно-Української атомної електростанції, депутати Баштанської районної ради, представники районної державної адміністрації, управління освіти, редакції газети «Голос Баштанщини», сільських рад і громадських організацій. Таким чином, ЮУАЕС продовжує розширювати коло інформаційного охоплення.

З минулого року до делегацій населених пунктів 30-км зони розташування атомної станції, які є частими гостями підприємства, долучилися й жителі районів, прилеглих до зони спостереження. Після проведення громадських слухань з питань продовження терміну експлуатації першого енергоблоку ЮУАЕС, що відбулися в 2013 році, було прийнято рішення відновити проведення ознайомлювальних екскурсій об'єктами енергокомплексу та зустрічей у форматі круглого столу для громадськості тих районів Миколаївської області, які не входять до 30-км зони. За минулий рік на майданчику атомної станції побували гості з Новоодеського, Кривоозерського, Веселинівського, Еланецького та Врадіївського районів. У нинішньому - до них долучаться делегації Баштанського, Миколаївського, Жовтневого, Березанського та Новобузького районів. Головна тема круглого столу - продовження терміну експлуатації другого енергоблоку.

Під час екскурсії на Ташлицьку ГАЕС і повномасштабний тренажер першого і другого енергоблоків атомники ознайомили гостей з особливостями роботи цих об'єктів та їх перевагами. Детальніші показники діяльності атомної станції в царині безпеки було озвучено під час круглого столу. У форматі «питання-відповідь» гості дізналися про невпинну роботу колективу АЕС над удосконаленням і оновленням блоків. Особливу увагу, безумовно, приділили другому енергоблоку, на якому сьогодні активно реалізуються заходи з реконструкції, модернізації та заміни обладнання, що виробило свій ресурс.

Інформацію щодо обґрунтування безпеки продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС і оцінки впливу його експлуатації в понадпроектний період на навколишнє середовище присутнім представив начальник служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації Олександр Манузін. Він, зокрема, розповів, що роботи виконуються за 15 групами обладнання, будівель і споруд. З них за 11-ма рішення щодо продовження терміну експлуатації вже погоджено Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ), за 4 групами звітні матеріали перебувають в стадії доопрацювання та узгодження ДІЯРУ. На сьогодні також виконано оцінку технічного стану елементів реактора. Завершена державна експертиза з ядерної та радіаційної безпеки звітних матеріалів, усуваються її зауваження. У повному обсязі виконано оцінку техстану та завершено експертизу обладнання першого контуру. Щодо тепломеханічного обладнання реакторного відділення, то на сьогодні три рішення з п'яти погоджено ДІЯРУ, з двох рішень експертизу вже завершено. На розгляді держекспертизи знаходиться також оцінка технічного стану захисної оболонки.

У повному обсязі на даний момент проведено кваліфікацію обладнання на «важкі» умови навколишнього середовища. Кваліфікацію щодо сейсмічного впливу на обладнання енергоблоку №2 має бути встановлено для 2013 одиниць. З них для 1522 одиниць кваліфікацію вже встановлено, для 491-єї - її встановлять після виконання коригуючих заходів  під час планово-попереджувальних ремонтів.

Зупинився Олександр Манузін і на розробці звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) - головного документу, на підставі якого прийматиметься рішення про можливість продовження терміну експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС. Цей документ включає аналіз впливу на безпеку енергоблоку проведених модифікацій, старіння обладнання та будівельних конструкцій, техногенних і природних зовнішніх впливів, вплив експлуатації АЕС на довкілля та ін. У ЗППБ входять 14 звітів з чинників безпеки та Комплексний аналіз безпеки. На сьогодні 11 з них держекспертизу вже пройшли, триває усунення зауважень, 3 звіти - у роботі. Розроблено також звіт з комплексного аналізу безпеки. Згідно з Планом ліцензування, його буде оновлено за результатами державної експертизи чинників безпеки та спрямовано в Дирекцію НАЕК «Енергоатом».

У цілому для того, щоб продовжити життя другому енергоблоку, южно-українським атомникам необхідно виконати 85 обов'язкових заходів. Серед них 64 за Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки (з них 10 постфукусімських і 8 протипожежних), 3 заходи з заміни обладнання, що виробило свій ресурс, 4 - на вимогу ДІЯРУ та 14 - з усунення відхилень від вимог чинних нормативно-технічних документів. На сьогодні виконано 12 заходів. У їх числі: підвищення надійності захисту 1-го контуру від високого тиску в холодному стані, впровадження системи димовидалення з евакуаційних коридорів, доведення до нормованого значення межі вогнестійкості знімних негорючих конструкцій кабельних каналів і фальшпідлоги приміщень АЕС, що містять електричне та електронне обладнання і ін.

Слід також зазначити, що експлуатуючою організацією постійно здійснюється контроль і оцінка існуючого рівня безпеки на всіх етапах життєвого циклу АЕС: під час проектування, експлуатації та проведення робіт з продовження термінів експлуатації.

Для всіх аспектів і етапів життєдіяльності виконується аналіз безпеки, моніторинг існуючих показників і періодична переоцінка безпеки з метою підтримки АЕС на сучасному рівні. Результати аналізів проходять перевірку та узгодження в органах Держінспекції ядерного регулювання, після чого енергетичний об'єкт отримує ліцензію на той чи інший вид діяльності, пов'язаний з експлуатацією АЕС.

Окрім теми продовження терміну експлуатації другого енергоблоку учасники дискусії  також виявили велику зацікавленість до питань радіаційного контролю навколишнього середовища та впливу діяльності ЮУАЕС на здоров'я населення, що проживає в зоні розташування атомної станції. У рамках діалогу представники Баштанщини отримали відповіді на питання щодо формування тарифу на електроенергію, яка відпускається атомними станціями, її експорту Україною за кордон та щодо пільг для працівникам АЕС. Зустріччю та екскурсією гості залишилися задоволені, подякувавши організаторам і фахівцям Южно-Української атомної станції за гостинність. 

Читайте також

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років, які зареєстровані в Южноукраїнсь...

Адміністративні та кримінальні правопорушення, вчинені на території Южноукраїнської МТГ з 06 по 12 травня 2024 року

Відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції

6 травня о 12:38 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що у будинку № 54 по вул. Європейській...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 10.05.2024 по 16.05.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади надійшло доходів в сумі19 364,8 тис. грн., із них:...

До уваги військовозобов’язаних осіб – мешканців Южноукраїнської міської територіальної громади та внутрішньо-переміщених осіб!

Центр надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська

У зв’язку із набранням чинності з 18.05.2024 Закону України «Про внесення змін до деяких...