Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради протягом 2013 року
AA

Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради протягом 2013 року

 Спостережна комісія створена відповідно до рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 10.10.2012 року № 366. До складу спостережної комісії входять представники органів місцевого самоуправління та громадських організацій (50%). Спостережна комісія діє на підставі Положення про спостережні комісії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року.

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради здійснює свою роботу в формі засідань, які проводяться за потребою але не рідше ніж один раз на місяць. З початку 2013  року проведено 12 засідань спостережної комісії,  на яких були розглянуті наступні питання:

про надання гостропотребуючим з числа осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, адресної допомоги;

про хід здійснення громадського контролю за поведінкою осіб,  умовно-дострокового звільнених від відбуття покарання;

про соціальний супровід осіб, звільнених з місць позбавлення волі, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та звільнених від відбуття покарання з випробуванням;

про профілактику рецидивної злочинності та правопорушень серед осіб, що повернулися з місць позбавлення волі;

про стан працевлаштування та роботи з  профілактики злочинності серед осіб засуджених до покарань без позбавлення волі;

про стан працевлаштування громадян працездатного віку, звільнених з місць позбавлення волі, залучення їх до відпо­відного перенавчання професіям, які мають попит на ринку праці;

про умовно-дострокове звільнення від відбуття покарання у виді виправних робіт;

про роботу з неповнолiтнiми, що перебувають на обліку кримінальної міліції у справах дітей та неповнолiтнiми, що повернулися з місць позбавлення волі;

про стан індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми засудженими до покарання без позбавлення волі;

здійснення соціальної роботи з особами, звільненими з місць позбавлення волі, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та звільнених від відбуття покарання з випробуванням.

З початку 2013 року на обліку спостережної комісії перебувало 28 осіб, умовно-достроково звільнених від відбуття покарання, знято з обліку – 15 осіб, на даний час перебуває – 13 осіб. Облік осіб даної категорії проводиться на підставі звірок з Южноукраїнським міським відділом управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївської області та Южноукраїнським міським підрозділом Кривоозерського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Миколаївській області.

Членами спостережної комісії протягом поточного року проводилася робота щодо здійснення громадського контролю за поведінкою осіб, звільнених з місць позбавлення волі умовно-достроково, протягом невідбутої частини покарання, шляхом спільного щомісячного інспектування за місцем проживання цих осіб. З початку 2013  року було проведено 210 перевірок, з них 24 додаткові, за місцем мешкання осіб умовно-достроково звільнених від відбуття покарання. З усіма особами проведена індивідуально-профілактична робота щодо попередження вчинення повторних злочинів та адміністративних правопорушень. Роз’яснено зміст статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, про необхідність здійснення флюорографічного обстеження, попереджено про кримінальну та адміністративну відповідальність. Всім особам надана інформація про види послуг та допомог, які надаються управлінням праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, міським центром зайнятості, Южноукраїнської міською організацією Товариства Червоного Хреста України.

Протягом 2013 року на громадських пунктах охорони порядку членами спостережної комісії згідно з графіком проведено 11 особистих прийомів громадян, умовно-достроково звільнених від відбуття покарання.

Южноукраїнським центром соціальних служб для сімей, дітей та молоді протягом поточного року проведено соціальну роботу із неповнолітніми та молодими особами, всього 76 осіб, умовно-достроково звільненими від відбуття покарання, звільненими з місць позбавлення волі та засудженими до покарання без позбавлення волі. Надано 1137 соціальних послуг, в тому числі 773 інформаційних, 7 юридичних, 134 психологічних,  1 соціально-економічна, 218 соціально-педагогічних та 4 соціально-медичних послуг.  

З метою забезпечення соціального супроводу та контролю за поведінкою молоді та неповнолітніх, умовно-достроково звільненими від відбуття покарання, звільненими з місць позбавлення волі та засудженими до покарання без позбавлення волі, щоквартально проводяться спільні наради за участю Южноукраїнського центру соціальних служб для сімей, дітей та молоді, Южноукраїнського міського підрозділу Кривоозерського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Миколаївській області та управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради. З початку 2013 року проведено 4 наради.

З початку 2013 року в Южноукраїнському міському центру зайнятості на обліку перебувало 10 осіб звільнених з місць позбавлення волі, з них працевлаштовані 3 особи. Крім сприяння у пошуку роботи зазначених осіб було ознайомлено про стан ринку праці, потребу підприємств, установ та організацій міста в кадрах, перспективи розвитку ринку професій, пропонується навчання та перенавчання. Одна особа пройшла стажування на підприємстві міста та була працевлаштована за договором з роботодавцем.

Управлінням праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради з початку поточного року була надана матеріальна допомога 15 особам, звільненим з місць позбавлення волі  на загальну суму 3,0 тис.грн. Одній особі, звільненій з місць позбавлення волі був наданий продовольчий набір на суму 38,7 грн.

У засобах масової інформації постійно розміщується інформація про роботу спостережної комісії та  інформаційно-роз’яснювальна робота з питань прав і гарантій засуджених осіб, проблем соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі. У приміщеннях автовокзалу, Державному закладі «Спеціалізована медико-санітарна частина №2 Міністерства охорони здоров'я України», Южноукраїнського міського центру зайнятості розміщено інформаційні буклети, у яких зазначено місце та номери телефонів, де громадяни можуть отримати більш детальну інформацію про послуги та допомоги.

У міській газеті «Контакт» від 13.02.13 № 13 надруковано статтю «Соціальний патронаж та соціальна адаптація осіб, звільнених з місць позбавлення волі прибулих до міста Южноукраїнська», від 20.04.13 № 32 «Громадський контроль за особами умовно-достроково звільненими від відбування покарання», від 20.07.13 № 58 «Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради за І півріччя 2013 року», від 30.10.13 № 88 «Про надання соціальних послуг особам, звільненим з місць позбавлення волі, засудженим без позбавлення волі та звільненим умовно-достроково».

Відповідно до чинного законодавства прокуратурою міста Южноукраїнська в 2013 році було проведено 4 перевірки роботи спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради. Зауваження, виявленні при перевірці, та рекомендації  прокуратури враховані в подальшій роботі.

З метою забезпечення діяльності спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради на принципах гласності, відкритості та прозорості, на її засідання запрошуються представники  Южноукраїнського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївської області, Южноукраїнського міського підрозділу Кривоозерського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Миколаївській області, засобів масової інформації, міського центру зайнятості, служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради, та прокуратури міста Южноукраїнська.

 

Читайте також