Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Встановлено режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг
AA

Встановлено режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг

 Засідання Міжвідомчої комісії зі встановлення режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем басейну річки Південний Буг відбулося 25 лютого у Вінниці.  У ньому взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів Південного Бугу, регіональних управлінь водних ресурсів, а також підприємств і організацій, що експлуатують основні водосховища, які впливають на регулювання стоку ріки. Головна мета, що стояла перед учасниками зустрічі, - забезпечити безперебійне водопостачання населення та галузей народного господарства, а також підтримку належної санітарно-епідеміологічної і екологічної обстановки в басейні Південного Бугу під час пропуску весняного паводку та в наступний весняно-літній період.

На нараді був представлений аналіз проходження весняного паводку і літньо-осінньої межені в 2013 році. Відзначалося, що під час торішньої весняної повені рівні води перевищували середньобагаторічні лише у верхів'ях Південного Бугу. У середній і нижній течії вони були нижче норми. Метеослужба доповіла, що в поточному році високого паводку також не очікується. За максимальними рівнями та витратами річки метеорологи сьогодні прогнозують значення, близькі до середніх і нижчі від торішніх показників. Тому основну увагу учасників зустрічі було зосереджено на підтримці екологічно безпечного стану басейну Південного Бугу та водозабезпеченні населення в період весняно-літньої межені.

Режими роботи основних річкових водосховищ, виходячи з кліматичної та водогосподарської ситуації, розглядаються і приймаються до виконання вищезгаданою міжвідомчою комісією, мінімум, двічі на рік. Свого часу ініціатором створення схеми взаємодії та управління всіма розташованими в басейні Південного Бугу штучними водоймами виступив Южно-Український енергетичний комплекс. До його складу входить найнижче у низці водосховищ на річці - Олександрівське (використовується для вироблення електроенергії на Олександрівській ГЕС і служить нижнім водоймищем Ташлицької ГАЕС). У підсумку, в 2010 році були розроблені та введені в дію "Правила експлуатації каскаду водосховищ басейну р. Південний Буг", у яких приведено гідрологічні характеристики та можливі дії щодо раціонального стоку ріки в різні пори року.

За інформацією заступника начальника гідроцеху каскаду ГЕС-ГАЕС Олександра Ігнатова, що представляв ВП ЮУАЕС на засіданні міжвідомчої комісії 25 лютого, у паводковий період 2014 року в руслових водосховищах для забезпечення потреб населення та народного господарства буде закумульовано 54 млн м3 води, у т.ч. в Олександрівському - 11,3 млн м3. Це дозволить у посушливі літні місяці забезпечувати необхідний санітарний попуск. Для Олександрівського водосховища його встановлено в об’ємі 17 м3/с.

У доповіді заступника начальника Басейнового управління р. Південний Буг Юрія Гаврикова зазначалося, що минулого року каскад ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС з поставленим завданням впорався. У період локального маловоддя в третій декаді серпня 2013 р. у зв'язку зі зменшенням припливної витрати вище Олександрівського водосховища його рівень поступово було спрацьовано з позначки 16,0 до 15,18 м.  При цьому на водпосту Олександрівка (нижньому б'єфі ОГЕС) фіксувалися витрати води 17,1-17,4 м3/с.

Олександр Ігнатов ознайомив членів міжвідомчої комісії із Заявою про наміри планованої діяльності щодо підвищення нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища до позначки 16,9 м*. Роботи планується виконати у рамках реалізації проекту "Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС". Їх втілення дозволить накопичити у водоймі додаткові 10,1 млн м3 води, що сприятиме подальшому зниженню гостроти проблеми водопостачання нижньої частини басейну Південного Бугу в меженний період. На даний момент ложе Олександрівського водосховища та  гідротехнічні споруди Олександрівського гідровузла до заповнення готові. Розроблено розділ проектної документації "Оцінка впливу на навколишнє середовище при підвищенні рівня Олександрівського водосховища до позначки 16,9 м". Наступним етапом має стати екологічна експертиза цього документу. Її позитивні висновки стануть основою для підняття рівня водоймища до НПР-16,9 м. Зробити це, відповідно до попередніх планів, передбачається після завершення  нерестового періоду.

Йшла мова на засіданні ще про одну штучну водойму, що входить до складу проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС, - Прибузьке водосховище, розташоване на річці Бакшала, правобережній притоці Південного Бугу. У своїй доповіді заступник начальника Миколаївського обласного управління водних ресурсів Матвій Баранов повідомив, що на сьогодні правила його експлуатації узгоджені з усіма зацікавленими організаціями та направлені на затвердження до Державного агентства водних ресурсів України. Корисний об'єм водосховища складе 9,26 млн м3. За рахунок його спрацювання протягом одного місяця витрати води в річці Південний Буг нижче Олександрівського гідровузла в маловодні роки можна збільшити на 3 м3/с, що є актуальним у нинішніх умовах.

Окремим питанням на порядку денному міжвідомчої комісії стояла тема якості поверхневих вод у басейні Південного Бугу. У доповіді начальника басейнової лабораторії Світлани Дяконович, зокрема, зазначалося, що в 2013 році  стан річкової води покращав. Кисневий режим ріки задовільний. Поверхневі води  Південно-Бузького басейну забруднені, в основному, органічними сполуками. Перевищення лімітуючих показників складу води за сухим залишком і його складовими є наслідком високої мінералізації природних вод у Миколаївській і Кіровоградській областях (притоки річки та підземні води). Активність радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 у поверхневих водах басейну ріки Південний Буг значно нижча від допустимих рівнів.

 

                *Заява про наміри  і Заява про екологічні наслідки планованої діяльності щодо підвищення нормального підпірного рівня Олександрівського водосховища на р. Південний Буг до позначки 16,9 м у рамках реалізації проекту "Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС" підписані керівництвом ВП ЮУАЕС і генеральної проектної організації ПАТ "Укргідропроект".

                У листопаді-грудні 2013 року обидва документи опубліковано в газетах "Контакт" (м. Южноукраїнськ; №96 за 27.11.2013 р. і №97 за 30.11.2013 р.), "День за днем" (м. Вознесенськ; №48 за 27.11.2013 р. і №49 за 4.12.2013 р.), "Вісті Вознесенщини" (м. Вознесенськ; №48 за 28.11.2013 р. і №50 за 12.12.2013 р.) "Трибуна хлібороба" (смт Доманівка; №49 за 28.11.2013 р. і №50 за 5.12.2013 р.), "Нове життя" (смт Арбузинка; №96 за 19.12.2013 і №97 за 21.12.2013 р.).

 

  Додатково

Олександрівське водосховище, розташоване в каньйоні р. Південний Буг, у складі гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу забезпечує вироблення електроенергії на  Олександрівській гідроелектростанції та служить нижнім водоймищем для Ташлицької гідроакумулюючої станції.

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг.

На даному етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 11,5 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

 У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За обсягами виробництва Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 480 млрд кВт·год. електричної енергії.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...