Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація для підприємців та юридичних осіб, які реалізують алкогольні вироби
AA

Інформація для підприємців та юридичних осіб, які реалізують алкогольні вироби

21.05.2013 в  приміщенні ЮУ ОДПІ відбулась зустріч керівника інспекції Барановської Валентини Григорівни та представників Южноукраїнської ОДПІ з платниками податків юридичними особами та фізичними особами підприємцями з приводу  нових змін в оподаткуванні акцизним податком та збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

На зустрічі нагадали, що згідно п.16 розділу XX Податкового Кодексу України тимчасово до 1 січня 2018 року встановлюється  збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства суб’єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпороядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. У разі реалізації алкогольних напоїв та пива за договорами комісії (консигнації) платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності (крім виробників-комітентів у разі здійснення ними оптової торгівлі алкогольних напоїв та пива), які отримують на свій рахунок кошти або інші види компенсації за продаж цієї продукції.

Об’єктом оподаткування збором є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі ат мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Збір сплачується на спеціальний рахунок центрального органу виконавчої влади, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. Головним розпорядником цих коштів є центральний орган виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері виноградарства, садівництва і хмелярства. Суми збору розподіляються та використовується таким чином: вісімдесят п’ять відсотків – на розвиток хмелярства.

Наступне питанняе зустрічі було обговоренняо ситуації на ринку алкоголю. За словами фахівців інспекції, на державному рівні вживаються заходи щодо удосконалення механізмів контролю, які б запобігали виробництву та реалізації нелегальної продукції. Один з них – встановлення мінімальних цін.

Ще 30.10.2008 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову №957, якою встановлено розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Згодом, 07.11.2012 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №1017, якою внесено зміни до розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Вона набрала чинності з 25.11.2012 року.

Постановою встановлений розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва, що застосовувалися по 28.02.2013 року та  з 01 березня 2013 року. Так, з 1 березня цього року застосовуються наступні  оптово-відпускні і роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби: 

 

Опис товару 

Мінімальна ціна за 1пляшку місткістю 0,5 літра, міцністю 40%, гривень 

оптово-відпускна 

роздрібна

Горілка та лікеро-горілчані вироби

20,32

30,10

Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями

22,12

32,76

  Запровадження мінімальних цін на деякі види алкогольних напоїв - це дієвий інструмент легалізації ринку. Даний механізм ускладнює збут нелегальної продукції, за яку не сплачено податків. Тобто, запровадження мінімальних цін має на меті витіснити з ринку алкоголю горілчану продукцію, яка реалізовується за економічно-необгрунтованими цінами. Це дає змогу створити принципово інший правовий простір для легальної діяльності суб’єктів господарювання у сфері виробництва та обігу алкоголю, забезпечити захист сумлінних платників податків, а також попередити виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв.

Враховуючи те, що нові мінімальні ціни поширюються на весь асортимент міцних напоїв (також і тих, які були закуплені до  її збільшення), розрахунки повинні бути проведені  для кожного виду алкоголю відповідно до встановлених кодів УКТЗЕД.

Відповідно до  ч.2 ст. 17 Закону України  «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів», за торгівлю алкоголем, за цінами, нижчими за мінімальні суб’єкту господарювання  буде нараховано  штраф у розмірі 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних цін, але не менше 5 тис. грн. На посадову  особу за статтею 1652 Кодексу України  про адміністративні правопорушення  буде накладено  штраф у розмірі  від 85 до 170 грн. (5-10 НМДГ).

 

Читайте також

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років, які зареєстровані в Южноукраїнсь...

Адміністративні та кримінальні правопорушення, вчинені на території Южноукраїнської МТГ з 06 по 12 травня 2024 року

Відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції

6 травня о 12:38 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що у будинку № 54 по вул. Європейській...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 10.05.2024 по 16.05.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади надійшло доходів в сумі19 364,8 тис. грн., із них:...

До уваги військовозобов’язаних осіб – мешканців Южноукраїнської міської територіальної громади та внутрішньо-переміщених осіб!

Центр надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська

У зв’язку із набранням чинності з 18.05.2024 Закону України «Про внесення змін до деяких...