Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Пенсії особам, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи
AA

Пенсії особам, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи

Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 2-4, обчислюються на умовах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але призначаються  з більш раннього віку. Крім того, в залежності від категорії постраждалого, до пенсії встановлюється додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоровю. Розмір пенсій повністю залежить від заробітку та страхового стажу. Заробіток визначається відповідно до ст.40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами в період до 1 січня 2016 року або у випадку, якщо страховий стаж  починаючи з 1 липня 2000 року складає менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

            Обчислення пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, по відношенню до яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, проводиться відповідно до частини першої ст.54  Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків, відповідно до вказаної статті, обчислюються із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

            Порядок обчислення пенсій особам, які постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011р. №1210. Цей Порядок визначає механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до статей 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Пенсії за бажанням осіб можуть призначатися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

            Вказаним Порядком передбачається обчислення державних пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС шляхом осучаснення заробітку, отриманого за роботу в зоні відчуження, із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2006 рік та запроваджено формульний підхід для визначення заробітку. Це дало можливість підвищити розміри пенсій для вказаної категорії пенсіонерів.

            Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011р. №1210, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, по відношенню до яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, гарантована мінімальна пенсійна виплата у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, в розмірах, визначених як для інвалідів війни, а саме:

-         для інвалідів І групи – 285 %;

-         для інвалідів ІІ групи – 255 %;

-         для інвалідів ІІІ групи – 225 %.

Збільшено також  розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, для інвалідів І групи з 30 до 50 %, інвалідів ІІ групи – з 20 до 40 %, інвалідів ІІІ групи – з 15 до 30 % від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

 

Читайте також

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років, які зареєстровані в Южноукраїнсь...

Адміністративні та кримінальні правопорушення, вчинені на території Южноукраїнської МТГ з 06 по 12 травня 2024 року

Відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції

6 травня о 12:38 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що у будинку № 54 по вул. Європейській...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 10.05.2024 по 16.05.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади надійшло доходів в сумі19 364,8 тис. грн., із них:...

До уваги військовозобов’язаних осіб – мешканців Южноукраїнської міської територіальної громади та внутрішньо-переміщених осіб!

Центр надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська

У зв’язку із набранням чинності з 18.05.2024 Закону України «Про внесення змін до деяких...