Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право працівників на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками №1, №2
AA

Право працівників на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками №1, №2

Згідно з вимогами статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими та із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.03 р №36 і за результатами атестації робочих місць.

Тобто підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є насамперед наявність професії (посади) та виробництва у вищезазначеному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менше ніж 80%), встановленого для даного виробництва, робіт, професій та посад. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на таку пенсію.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №492.

Відповідальність за своєчасне та якісне її проведення покладається на керівника підприємства, установи, організації.

Законом України „Про внесення змін до статті Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про працю” від 17 травня 2012 року №4714-VI встановлено адміністративну відповідальність за порушення терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами – підприємцями працівникам, у тому числі колишніми, на їх вимогу документів стосовно їхньої трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи – підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо, визначеного Законом України „Про звернення громадян”, або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення.

Відсутність коштів на підприємстві не позбавляє особу права на пільгову пенсію. Згідно зі статтею 105 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” застраховані особи мають право на оскарження дій, зокрема, підприємств відповідно до законодавства про звернення громадян, а також у судовому порядку.

Отже, роботодавець, який дійсно дорожить репутацією свого підприємства, організації, має обов’язково і своєчасно провести атестацію, щоб не довелось працівникам, які дійсно втрачають своє здоров’я, виконуючи роботи, пов’язані зі шкідливими умовами, захищати свої права в судовому порядку, а підприємству – відповідати за шкоду, заподіяну працівникові.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради Гехад Е.Е.

5-59-66

 

Читайте також

Результати поіменного голосування депутатів Южноукраїнської міської ради VIІI скликання 46 сесії Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Результати поіменного голосування депутатів Южноукраїнської міської ради VIІI скликання 46&nbs...

Хореографічний колектив Южноукраїнської мистецької школи зайняв III місце в обласному огляді-конкурсі «Джерело юних талантів»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В рамках щорічного обласного огляду-конкурсу «Джерело юних талантів» 24 квітня 2024 року...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 18.04.2024 загинув мешканець на...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 25.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 25 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...