Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ТЕРИТОРІАЛЬНОМУ ЦЕНТРУ – 20 РОКІВ!
AA

ТЕРИТОРІАЛЬНОМУ ЦЕНТРУ – 20 РОКІВ!

У листопаді 2012 року минає 20 років з дня створення територіального центру. 

Рішенням Южноукраїнської ради народних депутатів Миколаївської області від 24 листопада 1992 року № 533 було створено територіальний центр обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.

Основи системи соціального захисту були закладені раніше, але з часом кількість населення, що потребує цього захисту, зросла. Тому і межі поняття “соціального захисту” значно розширилися.

Шлях організації нової установи був дуже складний ще й тому, що розпочався він у нелегкий час для нашої країни. Можна сказати, що народження нової структури соціального захисту населення почалося майже одночасно зі становленням незалежної України. А це був дуже складний період для держави.

Протягом двадцятирічної історії в результаті реорганізацій назва територіального центру мінялася багато разів, але в пам’яті людей він назавжди залишиться з першим іменем – “Турбота”. Ця назва відображає мету, з якою створювався центр. Це була і є справжня турбота про тих, хто потребує допомоги та підтримки суспільства.

Центр займався наданням послуг вдома пенсіонерам та одиноким непрацездатним громадянам. Соціальні робітники відділення соціальної допомоги на дому допомагали громадянам, які неспроможні самостійно впоратися з побутовими справами. Для підопічних вони стали незамінними помічницями, котрі купували продукти та інші необхідні у господарстві товари; займалися пранням і прасуванням, приготуванням їжі; приносили з бібліотек книги і журнали; виконували доручення, що стосуються оплати комунальних послуг чи необхідності відвідування різних організацій; у разі потреби викликали лікаря і супроводжували підопічного до лікарні, займалися доставкою ліків з аптеки. Соціальні робітники для немічних та одиноких стали опорою. Адже для самотньої людини дуже важливо знати, що про них є кому подбати, є кому вислухати і розрадити.

Також у територіальному центрі було відкрито відділення денного та стаціонарного перебування, яке пізніше стало називатися відділенням медико-соціальної реабілітації, а сьогодні це структурний підрозділ має назву – відділення соціально-медичних послуг.

Тут щомісяця почали приймати пенсіонерів та інвалідів на відпочинок. Було створено умови для комфортного перебування у відділенні людей похилого віку. Вони мали змогу багато спілкуватися, чого дехто з них був позбавлений у силу життєвих обставин. Тому що певна частина їх – це батьки южноукраїнців, які народилися і жили в різних місцевостях, а на новому місці проживання коло їх спілкування було обмеженим. У центрі ці люди знайшли собі друзів, з якими продовжили знайомство навіть після закінчення відпочинку у відділенні. У відділенні відпочивальники завжди можуть одержати ряд послуг за призначенням лікаря: з лікувальної фізкультури, з фізіотерапії, з масажу, з фітотерапії, медичних послуг з профілактичною метою, консультації медичного характеру.

Працівниками центру завжди організовується дозвілля підопічних. Це виступи з концертними програмами учнів шкіл, художніх колективів міського будинку культури; засідання любителів поезії і організація виставок робіт рукодільниць, які відпочивають у відділенні; лекції та бесіди з лікарем щодо профілактики та лікування різних хвороб; лекції з питань надання різних видів пільг і допомог управлінням праці та соціального захисту населення і територіальним центром; лекції з пожежної безпеки; зустрічі з представниками КП “ЖЕО” та КП “ТВКГ”; обговорення статей газет та журналів, телепередач; прогулянки у парку, що знаходиться поряд з центром. Тобто в “Турботі” лікують не тільки тіло, але й душу.

У період створення управління соціального захисту населення, у 1994 році, до нього було приєднано територіальний центр обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.

У 2000 році територіальний центр обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян було названо соціально-оздоровчим центром “Турбота”,

Територіальний центр очолювали у різний час різні люди, але їх об’єднувала відданість справі, прагнення допомогти найбільш вразливим громадянам міста.

Директорами у різний час були:

виконувала обов’язки директора центру Плешенець Світлана Вікторівна з 01.01.1993 до 16.02.1993;

Хмілєвська Раїса Пилипівна була директором територіального центру  з лютого 1993 року до листопада 1994 року;

Іщенко Надія Андріївна – з 22.11.1994 до 30.11.1995;

Домінова Наталя Олександрівна – з 18.12.1995 до 10.02.2000;

Гапонова Галина Іванівна – з 07.04.2000 до 05.09.2006.

 

Хмілєвська Раїса Пилипівна

 

Домінова Наталя Олександрівна

Гапонова Галина Іванівна

Сербенко Віта Анатоліївна

Також є працівники, які і до цього часу працюють у системі соціального захисту населення. Сербенко Віта Анатоліївна прийшла працювати в територіальний центр вслід за мамою, соціальним робітником Сербенко Зосимою Андріївною. Спочатку  Віта Анатоліївна працювала буфетницею, потім стала соціальним робітником. 10 років Сербенко В.А. віддала роботі з людьми похилого віку. Стала для них незамінною помічницею. Не дивлячись на те, що була ще зовсім молодою дівчиною, вона знаходила зі старими, немічними людьми спільну мову. Адже з нею ділилася своїм досвідом мама, Зосима Андріївна Сербенко.

До теперішнього часу Віта Анатоліївна працює у системі соціального захисту населення, хоча й займає уже зовсім іншу посаду.

Так само вслід за мамою, Любов’ю Володимирівною Данільчук, почала свою роботу у територіальному центрі Харламова (Біла) Олена Олександрівна. Олена Олександрівна у 1994 році прийшла до територіального центру обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Вона стала соціальним робітником, яким працює і до нині. Цій справі вона віддала уже 18 років. Олена Олександрівна гідно продовжує справу своєї мами. Адже праця соціального робітника дуже важка і надзвичайно важлива.

 

Буйновська (Мокрогуз) Ольга Іванівна

Буйновська (Мокрогуз) Ольга Іванівна – одна з найдосвідченіших працівниць територіального центру. Незважаючи на свій молодий вік, вона користується повагою та авторитетом серед колег та підопічних. А розпочала вона свій трудовий шлях 16 років тому з 07.04.1995 соціальним робітником територіального центру обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Сьогодні вона турбується про чистоту та затишок у відділенні соціально-медичних послуг на посаді молодшої медичної сестри прибиральниці. Ольга Іванівна – життєрадісна і щира людина. І як старанну і відповідальну працівницю її дуже цінують. Саме такі, як вона, і сприяють тому, що на відпочинок у нашу територіальний центр не один раз із задоволенням приходять южноукраїнці похилого віку.

17 років свого життя віддали роботі у територіальному центрі Залінян Емма Бабкенівна та Малюх Валентина Василівна. Залінян Е.Б. усі ці роки працювала соціальним робітником. Вона стала для свої підопічних рідною людиною, без якої вони вже не уявляли свого життя. Якщо матеріальну підтримку можна виразити у грошах, а фізичну – кількістю візитів, то нічим не виміряти моральну підтримку, яку одержували наші підопічні від Емми Бабкенівни. Зараз Залінян Е.Б. знаходиться на заслуженому відпочинку. Малюх Валентина Василівна розпочинала свій трудовий шлях у територіальному центрі соціальним робітником, на пенсію вийшла з посади молодшої медичної сестри-прибиральниці. Протягом 17 років Валентина Василівна працювала у трьох відділеннях і добре знає їх роботу.

Крім того, більше 10 років роботі у територіальному центрі віддали: Сербенко Зосима Андріївна (11 років), Огаркова Людмила Олександрівна (14 років), Чебатухіна Людмила Миколаївна (15 років), Данільчук Любов Володимирівна (майже 12 років до смерті), Бондаренко Людмила Валеріївна (13 років), Гаврилюк Галина Йосипівна (11 років), Морозіхіна Тетяна Вікторівна (майже 12 років), Бердюгіна Т.А. (11 років).

 

Соціальний робітник Бондаренко Л.В. надає соціальні послуги вдома.

1 жовтня 2010 року відповідно до рішення Южноукраїнської міської ради від 27.08.2010 №1348 відбулася реорганізація управління праці та соціального захисту населення шляхом виділення із структури управління відділення соціальної допомоги вдома, відділення соціально-медичних послуг, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги та відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів і створення на їх базі комунального закладу ”Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська”, який очолила  Богачова Олена Анатоліївна.

Проблеми соціального захисту з кожним днем загострюються все більше і більше. Велика кількість громадян міста, як і двадцять років тому, йде за захистом, розумінням і за допомогою в управління праці та соціального захисту населення і територіальний центр. Як і двадцять років тому, соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома стають першими помічниками своїх підопічних, які вже навіть не уявляють свого життя без допомоги, за їх словами, “моєї Олі (Галі, Люди, Наталі і т.д.)”.

У відділення соціально-медичних послуг громадяни похилого віку йдуть відпочити, оздоровитися та одержати підтримку. Відділення, на їхню думку, схоже на маленький санаторій, де їм завжди раді.

У відділенні соціальної реабілітації дітей-інвалідів батьки, які сам на сам залишаються зі своїм горем, завжди можуть отримати консультацію, дієву допомогу, людське розуміння їх проблем.

Фахівці відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги завжди вислухають проблеми потребуючих допомоги і допоможуть: хтось одержить продуктовий набор, комусь необхідна грошова допомога на лікування, іншому треба слуховий апарат, ветеран війни потребує ліків і обов’язково йому оформлять талон на них, дехто матиме змогу одержати направлення на пільгове зубопротезування.

Так, до нас ідуть зі своїми проблемами, болями, образами. Ми намагаємося  зарадити всім. Якщо не можемо допомогти самі, то звернемося до лікарні, товариства Червоного Хреста, громадських організацій та інших установ міста.

Шановні працівники територіального центру, що працювали у різні періоди його існування! Скільки б ви не пропрацювали у цьому закладі, ви віддали своїй справі частину своєї душі, свого серця! Бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, сімейного благополуччя, успіхів та удачі, здійснення найзаповітніших мрій. Прийміть найщиріші привітання і найкращі побажання з нагоди ювілейної дати!

 

 

 

 

Читайте також

Апаратна нарада

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Апаратна нарада під головуванням міського голови Валерія Онуфрієнка була проведена у четве...

Оголошення

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Конфлікт ВДОМА і ДОМАШНЄ насильство – спільне і відмінне!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Сімейний конфлікт і домашнє насильство є двома різними поняттями, які характеризують різні типи взає...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Книжкова виставка «Історія, що в пам’яті застигла» до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Южноукраїнська міська бібліотека до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць під...