Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЦІ ДІТИ МРІЮТЬ ПРО СІМЕЙНИЙ ЗАТИШОК, ВІЗЬМІТЬ ЇХ У РОДИНУ!
AA

ЦІ ДІТИ МРІЮТЬ ПРО СІМЕЙНИЙ ЗАТИШОК, ВІЗЬМІТЬ ЇХ У РОДИНУ!

Хто хоч раз побував у нашому КЗЦСПРД (Комунальний заклад «Центр соціально психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради» або в інших закладах для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, на все життя запам'ятає дитячі очі , сповнені болем, сумом і очікуванням. В їхніх очах є надія: може, в цей раз прийшли за мною, може, в мене з'явиться сім'я, може в мене знову буде мама й тато? І кожній дитині, якого б віку вона не була, завжди необхідно відчуття того, що її люблять та цінують, що про неї турбуються і переживають, що її захищають та допомагають реалізувати свій потенціал.
Система державної опіки та усиновлення в Україні створювалася за умов старої політичної системи. В її основу були закладені ідеї колективного виховання дітей. З цього приводу Україна успадкувала систему великих інтернатних закладів, де діти позбавлені індивідуальної опіки. Водночас, такі сімейні форми виховання, як усиновлення, опіка, піклування і прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу в нашій країні мають глибокі історичні корені, які частково були загублені. Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури. Час повернутися до історичних витоків, трансформувати існуючу систему опіки і піклування від колективних форм виховання до сімейних.
Бути усиновителями. опікунами, прийомними батьками або батьками -вихователями - це нелегке завдання. Треба мати особливу силу, щоб відчути всю трагедію дитячої душі, щоб знову наповнити її відчуттям щастя та злагоди і подарувати віру у майбутнє. Це постійне вирішення повсякденних проблем, приділення уваги розвитку навичок самообслуговування, позитивного спілкування, впевненості у різних ситуаціях суспільної взаємодії. Адже кожна дитина, яка влаштовується у родину, має свою долю. Як правило, далеко не безхмарну. І дуже важливо, щоб ті, хто береться прийняти їх у сім'ю, мали бажання зрозуміти цих дітей, обігріти своєю любов'ю і вселити в їхні душі віру і надію.
Держава приділяє належну увагу сімейним формам виховання. Фінансування сімей опікунів, піклувальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету. Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Крім того, одному з прийомних батьків та батьків - вихователів виплачується грошове забезпечення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Шановні громадяни !
Більш детальну інформацію щодо бажання взяти дитину у свою родину ви можете отримати безпосередньо в службі у справах дітей Южноукраїнської міської ради завітавши за адресою Вул. Дружби народів, 54 або домовившись про зустріч в зручний для Вас час за телефонами:
5-31-24, 2-15-66 та звернувшись до служби «Телефон термінової допомоги дітям» - 5-88-11


Загальна інформація про порядок усиновлення дитини

Справи про усиновлення дітей, які проживають на території України, розглядаються районним (міським) судом за місцем проживання усиновлюваної дитини або за місцем проживання заявника (заявників).
Заява про усиновлення дитини подається громадянами України та іноземними громадянами до суду в письмовій формі і повинна містити:
назву суду, до якого подається заява, прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання заявника (заявників), а також прізвище, ім'я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини та запис заявника або заявників батьками дитини, обізнаність про стан здоров'я дитини.
До заяви додається висновок органу опіки і піклування про доцільність усиновлення та відповідність інтересам дитини, а у разі усиновлення дитини одним з подружжя також письмова згода на це другого з подружжя. Іноземними громадянами до заяви додається також дозвіл Центру по усиновленню дітей при Міністерстві освіти України.
Суддя в порядку підготовки справи про усиновлення до розгляду вирішує питання про участь в ній як заінтересованих осіб відповідних органів опіки і піклування, а в справах, порушених за заявами іноземних громадян, - Центру по усиновленню дітей при Міністерстві освіти України.
Відповідним органом опіки і піклування або Центром по усиновленню при Міністерстві освіти України до суду подаються документи, що підтверджують доцільність усиновлення, зокрема: висновок, виданий відповідним компетентним органом за місцем проживання заявника (заявників), про можливість бути усиновителем, медичні довідки про стан здоров'я заявника (заявників) та усиновлюваної дитини, довідка про заробіток та інші доходи, копія свідоцтва про шлюб (для одружених), копії паспортів, відомості про житлово-побутові умови усиновителів. У справах, порушених заявниками, які є іноземними громадянами, крім того додаються: дозвіл компетентного органу країни усиновителя на в'їзд і постійне проживання усиновлюваної дитини, нотаріально засвідчене зобов'язання усиновителя про надання представникам дипломатичної установи України за кордоном інформації про усиновлену дитину та можливості спілкування з нею. Документи оформляються відповідно до вимог, передбачених законодавством України.
Суд розглядає справу про усиновлення за обов'язковою участю заявника (заявників), з викликом заінтересованих осіб та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати.
Для забезпечення таємниці усиновлення у випадках, передбачених статтею 112 Кодексу про шлюб та сім'ю України ( 2006-07 ), суд розглядає справу в закритому судовому засіданні.
Суд перевіряє законність підстав для усиновлення, в тому числі наявність згоди усиновлюваної дитини, якщо така згода є необхідною.
За результатами розгляду заяви про усиновлення суд постановляє рішення.
У разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини заявником (заявниками).
За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати та місця народження усиновленої дитини, про запис усиновителів батьками дитини.
Судові витрати, пов'язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).
Усиновлення виникає з часу набрання судовим рішенням законної сили. Для внесення змін до акта про народження усиновленої дитини копія рішення суду надсилається до відділу реєстрації актів громадянського стану за місцем винесення рішення, а в справах про усиновлення дітей іноземними громадянами - також до Центру по усиновленню дітей при Міністерстві освіти України

 

Читайте також

Апаратна нарада

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Апаратна нарада під головуванням міського голови Валерія Онуфрієнка була проведена у четве...

Оголошення

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Конфлікт ВДОМА і ДОМАШНЄ насильство – спільне і відмінне!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Сімейний конфлікт і домашнє насильство є двома різними поняттями, які характеризують різні типи взає...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Книжкова виставка «Історія, що в пам’яті застигла» до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Южноукраїнська міська бібліотека до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць під...