Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС проходить випробування автоматизована система управління старінням обладнання
AA

На Южно-Українській АЕС проходить випробування автоматизована система управління старінням обладнання

 З серпня по листопад на Южно-Українській АЕС проходить дослідну експлуатацію автоматизована система управління старінням (АСУС) обладнання. Роботи з її створення було розпочато в 2008 році. Технічні вимоги до системи розроблені фахівцями служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації атомної станції. Під час її створення враховувалися не лише напрацювання підрозділів ЮУ АЕС, а й передовий міжнародний досвід.

На даному етапі ведуться роботи зі збору та введення в АСУС даних щодо виготовлення елементів енергоблоків, які підлягають управлінню старінням. Паралельно виконується наладка та удосконалення програмного забезпечення.

Відповідно до "Загальних положень безпеки атомних станцій", управління старінням обладнання є одним з основних аспектів експлуатації АЕС. При цьому в роботах з даного напрямку використовується великий обсяг інформації, що стосується виготовлення, безпосередньої експлуатації устаткування, продовження експлуатації, технічного обслуговування та ремонту. Зазвичай, вона розрізнена, і це утрудняє її застосування.

АСУС дозволяє накопичувати, обробляти та представляти в зручному вигляді всі необхідні дані стосовно старіння основного обладнання енергоблоків ЮУ АЕС. З її допомогою про кожен вузол чи одиницю устаткування, що підлягає управлінню старінням, буде зібрано та систематизовано повну інформацію - від відомостей про матеріал, з якого вони виготовлені, про умови експлуатації, механізми й ефекти старіння до проведених видів контролю технічного стану та їх результатів.

Крім того, особливістю інформаційно-аналітичної функції АСУС є автоматизація виконання певних завдань з експертної оцінки, а також планування заходів з управління старінням. Застосування цієї системи передбачається і при розробці звітів з періодичної переоцінки безпеки енергоблоків ЮУ АЕС.

На атомних станціях України подібна система впроваджується вперше, тому основним її призначенням є не лише забезпечення ефективності управління старінням обладнання, а й поширення даного досвіду на галузевому рівні.

 

Читайте також

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. Під час виконання бойового завд...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 25.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 25 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

Подорож до музею

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні відпочивальники відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Терито...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...