Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право працівників на пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці
AA

Право працівників на пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці

Право працівників на пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці

 

Для нейтралізації негативних наслідків впливу багатьох шкідливих речовин на організм людини, законодавством України передбачені пільги та компенсації, а саме: пенсії за віком на пільгових умовах, щорічна додаткова відпустка, скорочений робочий день, доплати і надбавки до тарифних ставок, безкоштовне отримання лікувально – профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних продуктів.

Відповідно до діючих норм законодавства значені пільги і компенсації надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці, механізм проведення якої визначено постановою Кабінету Міністрів України №442 від 1.08.92р. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації несе керівник підприємства.

Правовою підставою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є                  Списки №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів від 16.01.2003 р. №36; Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.03 р. №679) та Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.01 р. №163.

В ході перевірок підприємств міста Южноукраїнська з питань дотримання соціального захисту працюючих у важких та шкідливих умовах праці встановлено, що на таких підприємствах, як ВП ЮУ АЕС, КМУ ВАТ „Теплоенергомонтаж”, ДП КМУ ВАТ „Теплоенергомонтаж”, ВАТ «Донбасатоменергомонтаж», КП «Теплопостачання та водоканалізаційне господарство», КП „Служба комунального господарства”, КП „Житлово-експлуатаційне об’єднання”, РМЗ „Атоменергомаш”, ТОВ „Тунельспецбуд”, ДЗ СМЧ- 2, СЕС ООРР, ВАТ „Атомсервіс”, ПП „Южноукраїнський комбінат харчування”, МПП „Новатор” атестацію проведено вчасно і відповідно до нормативно – правових актів. За її результатами працівникам надаються пільги та компенсації.

Проблемою залишається проведення атестації робочих місць за умовами праці на мало статистичних підприємствах приватної власності. Вина в цьому не лише скрутне фінансове становище підприємств та відсутність коштів на проведення санітарно – гігієнічних досліджень, а й небажання керівників підприємств, особливо малого та середнього бізнесу, платити кошти за проведення досліджень шкідливих факторів виробничого середовища, які проводяться санітарними лабораторіями, атестованими органами Держстандарту та надання працівникам за результатами атестації пільг та компенсацій. Працівники цих підприємств позбавлені гарантованого законодавством права на пільги та компенсації.

З метою упередження звинувачення органів місцевого самоврядування у бездіяльності щодо соціального захисту працюючих у важких та шкідливих умовах праці управлінням праці та соціального захисту населення ведеться постійний контроль виконання актів перевірки підприємств. Питання атестації робочих місць за умовами праці розглядається на засіданнях міського координаційного комітету з питань безпечної життєдіяльності населення де заслуховуються керівники-порушники законодавства України, на колегіях управління праці та соціального захисту населення. З метою забезпечення соціального захисту працівників, працюючих у важких та шкідливих умовах праці направлено листи до управління Держгірпромнагляду щодо вжиття заходів реагування на керівників-порушників.

В свою чергу радимо працівникам, які втрачають своє здоров’я, виконуючи роботи пов’язані з несприятливими умовами праці, та позбавлені передбачених законодавством пільг захищати свої права в судовому порядку, а керівникам підприємств, які дійсно дорожать репутацією свого підприємства, організації - своєчасно проводити атестацію, щоб не довелося відповідати за шкоду заподіяну працівникові.

 

Головний спеціаліст

відділу праці та зайнятості            

Білоусова І.О.

 

Читайте також

Апаратна нарада

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Апаратна нарада під головуванням міського голови Валерія Онуфрієнка була проведена у четве...

Оголошення

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Конфлікт ВДОМА і ДОМАШНЄ насильство – спільне і відмінне!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Сімейний конфлікт і домашнє насильство є двома різними поняттями, які характеризують різні типи взає...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Книжкова виставка «Історія, що в пам’яті застигла» до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Южноукраїнська міська бібліотека до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць під...