Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація про запобігання теплового та сонячного удару
AA

Інформація про запобігання теплового та сонячного удару

 

Різке підвищення температури, що зараз спостерігається на території України може бути небезпечним для людей тепловими та сонячними ударами. Дотримання нескладних профілактичних заходів, наведених нижче, застереже Вас від дії небезпечних факторів спекотної погоди.

Тепловий удар - хворобливий стан, обумовлений перегрівом організму в результаті тривалої дії високої температури зовнішнього середовища. При тривалій жарі організм викидає в атмосферу все менше тепла, що може закінчитися "перегрівом". В таких умовах дуже легко одержати тепловий удар, який має серйозні наслідки, аж до набряку головного мозку Перегрів може наступити внаслідок прямої дії сонячного проміння на голову.

Сонячний удар - при перебування на сонці організм швидко перегрівається, але за короткий час не втрачає так багато солей і мікроелементів, як при тепловому ударі. В цьому відмінність сонячного удару від теплового удару. Людина може знепритомніти, але частіше просто відчуває нудоту і слабкість, головний біль. Сонячний удар менш не безпечніший, ніж тепловий.

Особливо схильні до перегріву особи, які страждають серцево-судинними захворюваннями, атеросклерозом, гіпертонічною хворобою, вадами серця, ожирінням, ендокринними розладами, вегето-судинною дистонією. Перегрів легко наступає у дітей віком до 1 року.

 

СИМПТОМИ ТЕПЛОВОГО УДАРУ

Легка ступінь:

загальна слабкість; головний біль; нудота; почастішання пульсу та дихання; розширення зіниць.

При середньому ступені:

 різка адинамія;- сильний головний біль з нудотою та блюванням; оглушеність; - невпевненість рухів; хитка хода; часом непритомний стан; почастішання пульсу та дихання; підвищення температури тіла до 39 - 40? С.

Важка форма теплового удару розвивається раптово. Обличчя почервоніле, пізніше блідецианотичне. Спостерігаються випадки зміни свідомості від легкого ступеня до коми, клонічні і тонічні судоми, марення, галюцинації, підвищення температура тіла до 41 - 42? С, випадки раптової смерті. Летальність 20 - 30%.

 

ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА

ТЕРМІНОВО усунути теплову дію - винести постраждалу людину із зони перегріву;

- укласти на відкритому майданчику у затінку;

- дати постраждалому подихати нашатирним спиртом з ватки;

- звільнити від верхнього одягу;

- змочування обличчя холодною водою, поплескування по грудям мокрим рушником;

- покласти на голову ємність з холодною водою;

-          викликати бригаду швидкої допомоги.

 

ПРОФІЛАКТИКА

В жаркі дні при великій вогкості бажаний вихід на відкрите повітря до 10 - 11 годин дня, пізніше можливе перебування в зеленій зоні в тіні дерев.

Виходячи з приміщення не забудьте надягнути головний убір.

Доцільно основне приймання їжі перенести на вечірні години. Замість води можна користуватися підкисляючими або підсолодженим чаєм, рисовим або вишневим відваром, хлібним квасом та обмежити жирну і білкову їжу. Категорично забороняється вживання спиртних напоїв.

Одяг повинен бути легким, вільним, з бавовняних тканин, для постійного випаровування поту. Недоцільне надмірне вживання косметичних засобів і кремів як перешкоджаючих нормальному функціонуванню шкірних покривів.

Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради звертається до всіх мешканців та гостей міста Южноукраїнськ щодо дотримання вказаних профілактичних заходів для запобігання випадків теплових та сонячних ударів. Бережіть своє здоров’я!

Головний спеціаліст

з питань охорони праці                                                                                         О.О. Неіщенко

 

Читайте також

До відома жителів міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з проведенням робіт по врізці засувки на с/ш №3 24.04.24 р. із 7.00 год. до 17.00 го...

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Центр з питань захисту цивільних осіб в умовах конфлікту»

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Ц...

Міським головою затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів  Южноукраїнської міської ради та її виконавчих органів на 2024 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Міським головою 22.04.2024 затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 23.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 23 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого сержанта, головн...