Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До Дня донора - новосілля у рамках реалізації соціальної програми добудови Ташлыкской ГАЕС
AA

До Дня донора - новосілля у рамках реалізації соціальної програми добудови Ташлыкской ГАЕС

Фахівці із заготівлі крові державного підприємства "Спеціалізована медико-санітарна частина №2" м. Южноукраїнська відсвяткували новосілля в перепрофільованому акушерському корпусі, добудованому на кошти соціально-екологічної програми розвитку регіону, що діє у рамках будівництва Ташлицької ГАЕС. З пристосованого приміщення, в якому медики тулилися більше 20 років, відділення переселилося в нове, площа якого у декілька разів більше. На новому місці з'явилася можливість здійснювати різні етапи заготівлі крові в окремих приміщеннях. Так, влаштовано кімнату зберігання плазми, з часом планується обладнати кімнату відпочинку для донорів. У арсеналі медиків з'явився сучасний швидкозаморожувач плазми, нові морозильники для її зберігання, донорські крісла, інше устаткування і інвентар. Таким чином, у відділенні будуть створені не лише усі умови для забору крові і зберігання плазми, сам процес її здачі донорами буде тепер комфортнішим.
Нові приміщення відділення заготівлі та переробки донорської крові почало освоювати ще в квітні, а урочисте відкриття з перерізанням червоної стрічки було приурочене до Дня донора. Цього дня 14 жителям міста атомників вручено посвідчення почесних донорів України. Серед них 11 - працівники відокремленого підрозділу "Южно-Українська АЕС". Усього ж в місті-супутнику близько сотні людей мають високе звання, яке присвоюють тим, хто здавав кров 40 разів і більше.

Додатково:
Акт готовності об'єкту до експлуатації перепрофільованого акушерського корпусу було підписано наприкінці 2009 року, а 13 січня 2010 р. на його підставі отримано Свідоцтво інспекції державного архітектурно-будівельного контролю про відповідність нового медичного корпусу проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил. Таким чином, один з найскладніших довгобудів міста-супутника АЕС у повному обсязі було введено в експлуатацію.
Спорудження об'єкту розпочато в 1987 році. У 2000-му його було припинено. Рік потому вирішено недобудований акушерський корпус перепрофілювати під служби медико-санітарної частини і санепідстанції.
Перша черга споруди (де розмістилася міська СЕС) здана в 2002 році. Подальше будівництво і перепрофілювання корпусу стало можливим тільки після включення його в перелік об'єктів, що фінансуються за рахунок соціальної програми розвитку регіону, яка діє в рамках спорудження Ташлицької гідроакумулюючої станції. До складу її уточненого проекту вперше в Україні було введено розділ, що містить соціальні та екологічні заходи, направлені на оздоровлення прилеглих територій.
Інвестиційна вартість перепрофільованого акушерського корпусу склала 19 млн. 112 тис. грн. З них 13,2 млн. витрачено на оплату будівельно-монтажних робіт, 1,9 млн. – на придбання спеціального медичного устаткування і інвентарю. Окрім санепідстанції в новому корпусі розміщуються відділення швидкої допомоги, дитяча поліклініка, станція переливання крові та спеціалізована ВІЛ-лабораторія СМСЧ-2.
Програма заходів, направлених на рішення соціальних і екологічних проблем регіону, що прилягають до зони будівництва Ташлицької ГАЕС діє з 2001 року. У зону її розповсюдження входять 6 районів і 4 міста – усього 89 населених пунктів з майже 80-тисячним населенням. На кошти програми міста і села Миколаївщини забезпечуються питною водою, прокладаються нові і реконструюються діючі інженерні комунікації, будуються автодороги, поліпшується медичне та соціально-побутове обслуговування. Окремо фінансуються роботи зі збереження навколишнього природного середовища.
За 9 років на реалізацію соціальної програми розвитку регіону направлено більше 134 млн. грн., з них безпосередньо для Южноукраїнська – 20,8 млн. У 2009 році на соціальних об'єктах освоєно 19,7 млн. (у місті-супутнику АЕС – 3,6 млн.).
Високоманеврена Ташлицька ГАЕС на річці Південний Буг – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу. Основне її призначення - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і уранішніх піків вжитку при використанні надлишкової нічної енергії.
Сьогодні на ТГАЕС у роботі знаходиться перша черга в складі двох агрегатів. Продовжується спорудження другої черги станції у складі 3-го гідроагрегату. Розпорядженням Кабінету Міністрів від 27.07.2006 р. «Про затвердження плану заходів щодо реалізації енергетичної стратегії України на період до 2030 року» передбачено завершити будівництво ТГАЕС у повному проектному обсязі в складі 6 гідроагрегатів загальною потужністю 900 МВт.
Схему одночасного фінансування спорудження промислового об'єкту та реалізації соціально-екологічних заходів у зоні його впливу тут було застосовано вперше в Україні. Всього на реалізацію соціальної програми в регіоні передбачається направити 316,2 млн. грн.

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 19.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 19 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сумна звістка знову прийшла до Южноукраїнської територіальної громади. Під час виконання бойового за...