Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Енергоблоки українських АЕС відповідають міжнароднім вимогам ядерної безпеки
AA

Енергоблоки українських АЕС відповідають міжнароднім вимогам ядерної безпеки

Наприкінці  травня 2010 року у Брюсселі відбулося заключне засідання зі Спільного проекту Європейської Комісії та МАГАТЕ з оцінки безпеки українських АЕС. Його реалізовано у рамках Меморандуму між Україною та Європейським Союзом про порозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі. У засіданні взяли участь  заступник Генерального директора з енергетичних питань Європейської Комісії Домінік Рісторі, заступник Генерального директора МАГАТЕ Томіхіро Танігучі, заступник Міністра палива та енергетики України Наталія Шумкова та Голова Державного комітету ядерного регулювання України Олена Миколайчик та ряд інших високопосадовців від ЄК, МАГАТЕ, Мінпаливенерго України, ДКЯРУ та НАЕК «Енергоатом».

Міжнародні експерти заявили: діючі енергоблоки українських АЕС практично повністю відповідають міжнародним вимогам та стандартам з ядерної безпеки! На жодній АЕС не виявлено невідповідності стандартам МАГАТЕ. Зроблені висновки набувають особливої ваги на тлі масштабних планів розвитку ядерної галузі України, адже реалізація цих намірів можлива лише за умови прихильного ставлення до мирного атома.

У своїх висновках експерти особливо акцентували на тому, що проведена в межах спільного проекту робота не має аналогів у світі, тобто, досі у жодній країні не проводилася така масштабна і комплексна оцінка безпеки атомних електростанцій.

У Звіті зазначено, що оцінку з проектної безпеки, експлуатаційної безпеки, поводження з радіоактивними відходами  та  зняття з експлуатації, регуляторних  питань було виконано протягом 2008-2009 рр. За кожним напрямком було підготовлено окремий звіт, який став частиною Заключного звіту. Така комплексна оцінка безпеки АЕС проведена вперше у світі,  є унікальною за масштабами виконаної робота як українськими, так і міжнародними експертами на кожному енергоблоці українських атомних станціях. Всього на АЕС України проведено 14 місій. Оцінку проводили 62 експерти із 23 країн, 30 експертів МАГАТЕ та 52 представники України. Головним висновком Заключного звіту є підтвердження повної відповідності переважній більшості вимог стандартів з безпеки МАГАТЕ.

                Протягом 2009 року на Южно-Українській АЕС було проведено 7 місій Міжнародного агентства з атомної енергії. Експерти найвпливовішого в світі контролюючого органу в області атомної енергетики оцінили проектну безпеку трьох атомних блоків-мільйонників, визнавши її відповідність усім світовим вимогам.

Процес поводження з радіоактивними відходами та програму зняття енергоблоків з експлуатації фахівці МАГАТЕ вперше в Україні інспектували на южно-українському майданчику. Місія також завершилася позитивним результатом – діяльність ВП ЮУ АЕС у даних напрямках визнана такою, що відповідає визначеним у світі нормам. 

Ретельній перевірці  було піддано й експлуатаційну безпеку южно-українських блоків. На третьому «мільйоннику» експерти МАГАТЕ працювали повторно (постмісія – обов'язкова процедура, що застосовується для перевірки виконання виданих рекомендацій). Відповідно до висновків експертів, випадків недостатнього прогресу із запропонованих у ході початкової місії (2006 р.) рекомендацій та пропозицій не відмічено – вони або виконані в повному обсязі, або знаходяться у стадії реалізації.

На першому та другому «мільйонниках» ЮУ АЕС місія МАГАТЕ з експлуатаційної безпеки працювала вперше. За її результатами не було зафіксовано жодної обов'язкової для виконання рекомендації. 9 внесених пропозицій, згідно зі встановленими правилами, можуть бути реалізовані на розсуд адміністрації підприємства. Атомники запевняють, що візьмуть до уваги всі поради провідних світових фахівців. У ході місії експерти виявили також дві позитивні практики, які будуть рекомендовані для впровадження на інших АЕС світу.

 

Читайте також

Оголошення

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради ЗАПРОШУЄ небайдужих гр...

Прогулянки природничого характеру у  відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

З настанням теплої погоди для вихованців групи денного догляду відділення комплексної реабіліта...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...