Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс відвідали медики Миколаївщини
AA

Южно-Український енергокомплекс відвідали медики Миколаївщини

19 березня енергетичний комплекс на Південному Бузі відвідали фахівці управління охорони здоров'я облдержадміністрації, обласної лікарні, центру здоров'я, протитуберкульозного та онко- диспансерів, Арбузинскої центральної районної лікарні, облпрофспілки працівників охорони здоров'я та товариства Червоного Хреста.

Гості познайомилися з роботою Южно-Української АЕС і Ташлицької ГАЕС. Головною подією візиту стала зустріч у форматі круглого столу з керівництвом і провідними фахівцями енергокомплексу. Медикам була представлена інформація про ситуацію у атомноенергетичній галузі країни, стан радіаційної та ядерної безпеки на ЮУ АЕС, організацію дозиметричного контролю на підприємстві. Атомники проінформували також про заходи, що вживаються для захисту персоналу та населення від радіаційного впливу, навели дані радіаційного моніторингу санітарно-захисної зони (2,5 км) та зони спостереження  (30 км) атомної станції. Особливу увагу в ході діалогу було приділено системі охорони здоров'я у ВП ЮУ АЕС, і, зокрема, аналізу онкозахворюваності як індикатору гаданого впливу атомної станції на персонал і населення. Зі свого боку фахівці обласної і районної медицини представили аналогічний аналіз по Миколаївській області та 30-кілометровій зоні АЕС. Порівняльна інформація свідчить, що, наприклад, у 2009 році в цілому по області показник онкозахворюваності складав 3,75 на 1000 населення; в Арбузинскому районі, на території якого розташована ЮУ АЕС, - 3,47; у Южноукраинску – 3,17, а серед працівників самої атомної станції - 2,26 на 1000 працівників. Виходячи з приведених даних, захворюваність на АЕС, в її місті-супутнику і 30-кілометровій зоні не лише не перевищує, а й нижча обласних показників.

Начальник відділу охорони здоров'я ВП ЮУ АЕС Галина Хмілєвська в ході зустрічі окремо зупинилася на такому психологічному чиннику як радіофобія, який  безпосередньо впливає на ставлення населення до діяльності атомної станції. Серед медиків було проведено анкетування для вивченню думки лікарів і пацієнтів про те, чи впливає АЕС на здоров'ї населення Миколаївщини. За його результатами 33% медиків повідомили, що їх пацієнти пов'язують свої захворювання, а в 55% випадків - нездужання та періодичні зміни самопочуття з діяльністю на території області атомної електростанції. При цьому, за твердженням першого заступника начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Юрія Дячука, самі медичні працівники констатують, що ніякого зв'язку захворюваності населення з функціонуванням АЕС в Миколаївській області немає.

 

Читайте також

Хореографічний колектив Южноукраїнської мистецької школи зайняв III місце в обласному огляді-конкурсі «Джерело юних талантів»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В рамках щорічного обласного огляду-конкурсу «Джерело юних талантів» 24 квітня 2024 року...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 18.04.2024 загинув мешканець на...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 25.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 25 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

Подорож до музею

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні відпочивальники відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Терито...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...