Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС завершилася підсумкова інспекція американських паливних касет
AA

На Южно-Українській АЕС завершилася підсумкова інспекція американських паливних касет

З 12 по 14 березня на ЮУ АЕС проходила інспекція шести дослідних касет виробництва фірми "Westinghouse" за участю представників компанії-виробника. Американські тепловиділяючі збірки (ТВЗ-W)  у активній зоні реактора блоку №3 ЮУ АЕС працювали з серпня 2005 року. У січні 2010 закінчився останній паливний цикл за їх участі. Відповідно до програми дослідно-промислової експлуатації, вивчення стану дослідного ядерного палива виконувалося щорічно - після завершення кожної річної паливної кампанії.

У результаті оглядів, вимірювань, випробувань учасники інспекції 12-14 березня в підсумковому акті констатували: дана конструкція паливних збірок добре себе зарекомендувала протягом 4 років експлуатації і може використовуватися як основа при конструюванні палива для АЕС України, зокрема реакторів типу ВВЭР- 1000.

 

Додатково:

Відпрацьовані 6 паливних збірок "Westinghouse" відповідно до технологічного процесу, на 3-4 року будуть поміщені до басейну витримки для зниження радіоактивності та залишкового енерговиділення. Надалі ТВЗ-W планується відправити до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для Южно-Української, Хмельницької та Рівненської АЕС, яке перебуває у стадії проектування.

Наступним етапом українсько-американської угоди про впровадження проекту кваліфікації ядерного палива для вітчизняних АЕС стане завантаження нової дослідної перевантажувальної партії - 42 паливних збірок - у активну зону третього реактора ЮУ АЕС. Станеться це в ході ремонтної кампанії, яка проходить на блоці №3 з 5 лютого по 25 квітня. За своєю конструкцією касети, що надійшли, дещо відрізняються від вже випробуваних шести. Після інциденту на чеській АЕС "Темелін" американська сторона вжила ряд заходів щодо зміцнення каркасу ТВЗ-W.

Перші шість дослідних касет було надано американською стороною безкоштовно у рамках міжнародної допомоги. Другу партію - 42 паливні збірки - поставлено на умовах безкоштовної фабрикації: українська сторона надала для їх виготовлення уран, а інші процедури - виготовлення ТВЗ-W на заводах "Westinghouse" та його доставка в Україну – було профінансовано урядом США. 

Процес подальшої кваліфікації та ліцензування американського палива залежатиме від результатів роботи нової перевантажувальної партії. Якщо він завершиться успішно, у 2011 році набуде чинності українсько-американський контракт на постачання паливних касет США для трьох вітчизняних енергоблоків з п'ятнадцяти.

 

 

Читайте також

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 23.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 23 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого сержанта, головн...

З нагоди річниці отримали нагороди

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Урочисті збори з нагоди 26-ї річниці створення Центрального органу виконавчої влади з питань виконан...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...