Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Гідроенергетики Южно-Українського енергокомплексу до весняного паводку готові
AA

Гідроенергетики Южно-Українського енергокомплексу до весняного паводку готові

Каскад ГЕС-ГАЕС ВП ЮУ АЕС повністю готовий до проходження весняного паводку. Про це свідчать акти перевірки Олександрівської ГЭС і Ташлицької ГАЕС. Спеціальна комісія констатує: на сьогодні забезпечено цілодобовий контроль стану акваторії Олександрівського водосховища, сформовано чергові аварійно-ремонтні бригади, перевірено систему зв'язку, підготовлено необхідні плавзасоби, обстежено гідромеханічне устаткування, гідротехнічні споруди. Проведено також позачергове протиаварійне тренування оперативних змін за участю працівників усіх підрозділів енергокомплексу, задіяних у пропуску паводкових вод.

Проведені перевірки свідчать: об'єкти каскаду ГЭС-ГАЭС готові не лише безпечно пропустити весняну повінь, а й виступити у якості регулятора водної стихії, затримуючи велику воду та мінімізуючи можливі наслідки високого водопілля для населених пунктів,  розташованих нижче за течією. Технічні заходи щодо підготовки ложа Олександрівського водосховища до заповнення до відмітки 16,0 м (сьогоднішня відмітка – 14,7 м) виконано в повному обсязі – усього водойма здатна прийняти 70 млн. кубометрів води. Про це представник ГЕС-ГАЕС доповів на засіданні Міжвідомчої комісії з установки режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну р. Південний Буг на період пропуску весняного паводку 2010 року. Міжвідомча комісія погодила тимчасове використання додаткової ємності водоймища для зарегулювання весняних вод і запобігання підтопленню м. Вознесенська.

 

Додатково:

Олександрівське водосховище – найнижче в низці штучних водоймищ на Південному Бузі. Його гребля – останній бар'єр, здатний затримати велику воду та врятувати від затоплення й підтоплення населені пункти, розташовані нижче за течією. Весною 2003 року Олександрівське водосховище вже довело свою роль регулятора стоку рячкової води, мінімізувавши наслідки високого паводку. Причому, відбулося це в період, коли гідростанція не повністю була готова його прийняти – недобудованою залишалася гребля на обвідному каналі. Отже сьогодні южно-українські гідроенергетики впевнені - повторися ситуація 7-річної давності, вони зможуть надійніше захистити сусідів.

Згідно з даними Басейнового управління водними ресурсами р. Південний Буг, вперше за останні роки під сніжним покривом знаходиться весь річковий басейн. Середня висота снігу за даними на кінець лютого складала 20 см. За прогнозами Вінницького обласного центру гідрометеорології, у 2010 році в Хмельницькій і Вінницькій областях повінь буде близькою до норми, у Черкаській, Кіровоградській і Миколаївській - слід вжити спеціальних заходів для безаварійного пропуску паводка. У переліку можливих зон підтоплення на Миколаївщині – Вознесенський і Первомайський райони. Проте при цьому вінницькі фахівці підкреслюють, що зрештою все залежатиме від температурного режиму і «дружності весняного сніготанення».

Що стосується інформації з інших джерел, то вони оптимістичніші. У консультативних даних, наданих каскаду ГЕС-ГАЕС фахівцями гідрометцентру Чорного та Азовського морів, наголошується: очікувана середньодекадна (для 2-ї та 3-ї декад березня) та загальна середньомісячна витрата води в Південному Бузі на ділянці Олександрівської ГЕС коливатиметься від 130 до 150 кубометрів за секунду. Для порівняння: у 2003 р. – році високого паводку – цей показник в середині березня майже тиждень тримався на відмітці 1500 кубометрів за секунду.

Зважаючи на сприятливі прогнози метеорологів, а також підготовчі протипаводкові заходи, виконані гідроенергетиками Южно-Українського енергокомплексу, слід зазначити, що вірогідність підтоплення територій м. Вознесенська та інших населених пунктів, розташованих нижче за течією від Олександрівськой ГЕС, паводковими водами невисока.

 

Читайте також

Подорож до музею

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні відпочивальники відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Терито...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

Відбулося спільне відвідування сімей, які постраждали від домашнього насильства

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

До управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради надійшли спеціальні картки...

Висловлюємо співчуття

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Вчора на 89-му році життя помер Почесний громадянин нашої громади Леонід Миколайович Корчагін. Ле...