Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Європейський тиждень місцевої демократії в Україні
AA

Європейський тиждень місцевої демократії в Україні

Європейський тиждень
 місцевої демократії в Україні


(інформаційно-роз’яснювальний матеріал)

Укладач: Бабіненко Т.А.

Про Європейський тиждень місцевої демократії

«Європейський тиждень місцевої демократії» - нова політична ініціатива Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Європейського комітету місцевої та регіональної демократії і є щорічною загальноєвропейською кампанією, започаткованою Радою Європи 15 жовтня 2007 року.

 Цей захід має щорічно організовуватися місцевими органами влади усіх держав-членів Ради Європи з метою просування принципів місцевої демократії та сприяння демократичній участі на місцевому рівні.

Відповідно до Указу Президента України "Про Європейський тиждень місцевої демократії" №922/2007 від 27.09.2007 року, Європейський тиждень місцевої демократії проводиться кожного року у тиждень, що включає 15 жовтня - дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування в 1985 році.

За допомогою цього правового інструменту держави - члени Ради Європи, які підписали Хартію, зобов'язуються втілювати принципи місцевого самоврядування в своєму національному законодавстві.

Основними цілями проведення «Європейського тижня місцевої демократії» визначено:

- підвищення рівня обізнаності громадян Європи стосовно діяльності місцевих органів виконавчої влади та можливості брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні;

- заохочення членів муніципальних рад та державних службовців до участі у демократичному процесі на місцевому рівні з метою запровадження стандартів публічної етики як основи відносин з громадянами;

- розвиток місцевої демократії як компоненту становлення демократичної Європи та інформування громадськості про роль Ради Європи у цьому процесі.

У рамках «Європейського тижня місцевої демократії» протягом одного або декількох днів можливе проведення різноманітних заходів: розповсюдження інформації, день відкритих дверей, дебати з представниками органів місцевої влади, конкурси, навчальні ігри тощо. Особлива увага приділяється залученню молодих громадян до суспільно-політичного життя на місцевому рівні.

Тиждень передбачає одночасне проведення національних і місцевих заходів в усіх країнах-членах Ради Європи з метою активізації процесів розповсюдження інформації щодо принципів та досягнення місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень.

Актуальність тижня

9 листопада 1995 р. Україна набула членство у Раді Європи (РЄ), основній міжнародній політичній організації Європи, метою діяльності якої є захист прав і головних свобод людини та зміцнення плюралістичної демократії, в тому числі на місцевому і регіональному рівні.

Стратегічним курсом політики України є інтеграція до європейського співтовариства, що передбачає здійснення суттєвих інституційних змін, вдосконалення системи місцевого самоврядування, гармонізацію національного законодавства відповідно до сучасних європейських стандартів.

При вступі до Ради Європи Україна взяла на себе зобов’язання щодо реалізації основних європейських принципів місцевого і регіонального розвитку. Україною ратифіковано та здійснюється імплементація усіх міжнародно-правових договорів Ради Європи в сфері місцевої і регіональної демократії, головним з яких є Європейська хартія місцевого самоврядування.

Євроінтеграція – це процес, який не тільки потребує політичної волі та значних зусиль на центральному рівні, але й належного рівня сприйняття та розуміння, а також безпосередньої роботи на рівні громад та регіонів.

Місія тижня

Рада Європи вважає, що вільне отримання інформації щодо національних та європейських стандартів і принципів функціонування системи місцевого самоврядування та забезпечення можливості громадян активно брати участь у вирішенні питань своїх міст та регіонів є головною передумовою здійснення ефективного та демократичного управління на місцях.

Місія Європейського тижня місцевої демократії - проведення в містах та регіонах всієї Європи інформаційно-роз’яснювальних кампаній стосовно

а) принципів функціонування національних органів самоврядування та залучення до цього процесу громадян;

б) європейських стандартів та кращих практик місцевого і регіонального розвитку;

в) ролі та інструментів інституцій спільної Європи в процесі зміцнення демократії на місцях.

Правова база тижня

Рішення щодо започаткування Європейського тижня місцевої демократії міститься у Рекомендації 238 (2007) Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, яку ухвалено 1 червня 2007 року.

Офіційний старт Європейського тижня місцевої демократії відбувся 15 жовтня 2007 року на 15-й сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (м. Валенсія, Іспанія).

Щорічне проведення в Україні заходів Європейського тижня місцевої демократії введено Указом Президента України "Про Європейський тиждень місцевої демократії" №922/2007 від 27 вересня 2007 року в Україні.

Перший «Європейський тиждень місцевої демократії» в Україні було проведено 15-22 жовтня 2007 року. У більшості регіонів було успішно впроваджено ряд заходів, які сприяли залученню громадян, молоді до справ місцевого самоврядування та кращому усвідомленню ними європейського вектора розвитку нашої держави.

Методичні рекомендації щодо проведення в Україні Європейського тижня місцевої демократії було надіслано на адресу Голови Ради Міністрів АРК, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій листом заступника Глави Секретаріату Президента України Р.Безсмертного №44-02/1164 від 22.09.08 р. Методичні рекомендації також доведені до відома місцевих органів виконавчої влади дорученням Секретаріату Кабінету Міністрів України №39918/4/1-08 від 14.10.2008 р.

14 серпня 2008 року Кабінет Міністрів України доручив центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям сприяти органам місцевого самоврядування та їх асоціаціям і громадським організаціям у проведенні заходів Європейського тижня місцевої демократії (доручення №39918/1/1-08).

Відзначення Європейського тижня місцевої демократії в Україні у 2009 році

12-18 жовтня 2009 року Україна разом із 46 державами-учасницями Ради Європи вже втретє візьме участь у проведенні Європейського тижня місцевої демократії (ЄТМД), в рамках якого відбудуться круглі столи, семінари, зустрічі з молоддю, інші просвітницькі заходи про місцеву демократію та просування ідеї участі громадян в демократичних процесах на місцевому рівні. Бориспіль включено до складу пілотних міст по впровадженню Європейського тижня місцевої демократії у 2009 році. 

Окрім Борисполя у цій програмі візьмуть участь такі міста як Брадашеш (Албанія), Загреб та Кутіна (Хорватія), Страсбург (Франція), Іерепетра (Греція), Фінляндський округ Санкт-Петербургу (Росія). 

План заходів Європейського Тижня Демократії у Борисполі 

09.10.2009 – урочистості, Секція середніх міст України, в якій візьмуть участь міські голови зі 100 середніх міст України, закладання алеї Павла Чубинського 

12.10.2009 – день «Відкритих дверей» офісу 

13.10.2009- відкрита сесія виконавчого комітету, форум місцевих ініціатив, в якому візьмуть участь громади з інших міст України, щорічний конкурс «Лідер якості» та інші конкурси 

14.10.2009 – відкритий прийом громадян міським головою та представниками Ради Молоді 

15.10.2009 – відкрита сесія Міської Ради 

16.10.2009 – прес-конференція на тему Європейського Тижня Демократії у Борисполі 

Інформаційні ресурси
• Центр Європейської інформації (м.Миколаїв)
  http://www.reglibrary.mk.ua/ins/pages/evro/index.html
• Європейський простір
  (портал проєвропейського громадянського суспільства в Україні)
  http://eu.prostir.ua
• Міністерство закордонних справ України
  http://www.mfa.gov.ua
• Представництво Європейської Комісії 
  http://www.delukr.ec.europa.eu
• Аналітичний ресурс місцевого і регіонального розвитку 
  http://www.municipal.gov.ua/1590













 

Читайте також

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ!

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

На теперішній час наша громада знаходиться в межах встановлених граничних лімітів споживання електро...

Шановні голови ОСББ та управителі!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Шановні голови ОСББ та управителі! Якщо є нагальна потреба у завезенні піску в пісочниці на дитяч...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 16.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 16 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...